Hlavní obsah

Článek o Klausovi a půjčce SSSR novináři upravili, na podstatě ale trvají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Klaus trvá na tom, že články Hospodářských novin a serveru Aktuálně.cz o tom, že ministerstvo financí, které tehdy vedl, odeslalo na přelomu 80. a 90. let do Sovětského svazu půjčku odpovídající přibližně 1,3 miliardy amerických dolarů, jsou snůškou lží. Média ve středu upravila některé „zjednodušující“ formulace, nicméně na podstatě sdělení trvají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus

Článek

Článek o tom, že Klausem vedené ministerstvo financí tajně odeslalo na přelomu 80. a 90. let do Sovětského svazu půjčku, otiskly Hospodářské noviny 25. května. Deník se odkazoval na dokumenty z Národního archivu, které vypátral ve spolupráci se serverem Aktuálně.cz, týdeníkem Respekt a protikorupční organizací Růžový panter.

Klaus už v den zveřejnění článku označil informace za snůšku lží. Podle něj šlo o předem připravený útok na jeho osobu, eventuálně s cílem blokovat jeho případný návrat do politiky.

Lživé a nesmyslné, odmítá Klaus tvrzení o tajné půjčce Sovětskému svazu

Domácí

Institut Václava Klause označil tvrzení obsažená v článku za lživá a za příklad „obludné dezinformační kampaně založené na totální neprofesionalitě a nevzdělanosti“. Nakladatelství Economia, pod které spadají Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz, o víkendu vyzval k veřejné omluvě.

Šéfredaktoři Hospodářských novin a Aktuálně.cz ve středu ve zveřejněné odpovědi důrazně odmítli obvinění z vedení lživé kampaně. Redaktoři i editoři článku podle nich bez zlého úmyslu použili některá zjednodušující spojení, která ale neměla vliv na podstatu sdělení, že kolem vzniku i vyrovnání takzvaného ruského dluhu panuje řada nejasností.

Klaus po nepříjemných otázkách odešel předčasně z rozhovoru v rozhlase

Domácí

„Formulace, v nichž jsme se dopustili příliš velké mediální zkratky, jsme opravili,“ uvedli šéfredaktoři.

Provedené změny včetně upraveného titulku popsali pod článkem. Původní název článku zněl „Klaus po revoluci tajně poslal miliardy Sovětům. Zeman část dluhu odpustil“, nově se jmenuje „Kauza ruský dluh: Třetina vznikla až po listopadu 1989, za doby ministra Klause. Zeman většinu dluhu odpustil“.

Klaus ve středu předčasně ukončil živý rozhovor pro Český rozhlas – Radiožurnál, ve kterém odpovídal na dotazy týkající se půjčky. Počastoval v něm ostrými výrazy novináře, kteří s článkem přišli, i rozhlasového moderátora Vladimíra Kroce, který se na jeho někdejší počínání ptal.

„Vy jste zrůda lidská,“ řekl mu ve dveřích, když opouštěl studio.

Václav Klaus předčasně opustil středeční živý rozhovor v Českém rozhlasu.Video: Český rozhlas Radiožurnál

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám