Hlavní obsah

Kéž by domy H-systemu nikdo jiný koupit nechtěl, doufá Babiš

Novinky, ren

Nejlepší by bylo, kdyby o domy zkrachovalého H-systemu projevili zájem pouze lidé, kteří v nich bydlí, řekl v pátek novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Stejně to vidí i konkurzní správce zkrachovalé firmy Josef Monsport. Jak by se do kauzy mohl zapojit stát, premiér zatím neví.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Požádal jsem ministryni financí Alenu Schillerovou, aby probrala, jaké jsou tam možnosti. Samozřejmě nejlepší stav je, aby o nemovitosti neprojevil nikdo zájem, a aby jedinými zájemci byli ti, kteří si to z vlastních prostředků postavili. Doufejme, že to tak proběhne,” řekl v pátek novinářům Babiš.

Jako nejlepší tuto variantu vidí i konkurzní správce zkrachovalé stavební firmy Monsport.

Konkurzní správce H-Systemu: Nejlepší varianta je prodat domy současným bydlícím

Domácí

Původně se politici bavili i o odškodnění klientů ze státních peněz, to ale nakonec odmítl i premiér. Ten v souvislosti s kauzou ještě nedávno mluvil také o záměru změnit zákon o použití peněžních prostředků z majetkových trestních sankcí. Současná podoba totiž neumožnuje použít na pomoc lidem z domů v Horoměřicích u Prahy peníze z prodeje areálu v Rabyni, který stát zabavil zakladateli H-systemu Petru Smetkovi.

Nyní ale Babiš přesně neví, jak by se stát v kauze mohl zapojit. „V této chvíli ještě nemám odpovědi. Je to právně složité. Historicky tady bylo poškozeno strašně moc lidí a proběhlo tady největší selhání naší justice,” dodal Babiš.

O tom, že někdejší klienti musí domy v Horoměřicích u Prahy definitivně vyklidit, rozhodl Ústavní soud v úterý, když odmítl stížnost družstva Svatopluk proti verdiktu Nejvyššího soudu z loňského roku.

Ten konstatoval, že konkurzní správce má právo zpeněžit nemovitosti spadající do konkurzní podstaty ve prospěch všech věřitelů.

Klienti H-Systemu přijdou definitivně o domy

Domácí

Pro současné obyvatele domů, kteří si nemovitosti dostavovali z vlastních peněz, ačkoliv neměli souhlas konkurzního soudu, to znamená, že si nyní budou muset domy buď odkoupit, nebo se vystěhovat. Domy se budou muset ale oficiálně nabídnout na trh a je možné, že o ně projeví zájem i někdo úplně jiný. Současní obyvatelé domů na další platbu už většinou nemají.

„Možnost dohody tam je, ale platí pravidla konkurzu. Když se něco prodává, dá se to veřejnosti na vědomí a kupuje ten, kdo nabídne vyšší cenu. V tomto směru mají neomezený přístup všichni,“ uvedl Monsport.

Konkurzní správce v úterý obyvatele ujistil, že ale nemusí očekávat okamžité vystěhování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám