Hlavní obsah

Soud vyjmul Smetkův areál v Rabyni z konkurzu. Poškozené moc nepotěšil

Právo, Jan Menšík

Insolvenční správce konkurzu vedeného vůči zakladateli zkrachovalé firmy H-System Petru Smetkovi musí z majetkové podstaty vyjmout rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady. Podle rozhodnutí Městského soudu v Praze totiž správce Emil Fischer někdejší Smetkův majetek do konkurzu zapsal nezákonně.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Petr Smetka po propuštění z vězení.

Článek

Městský soud tak dal za pravdu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), jenž letos v březnu správce zažaloval a požadoval vyloučení majetku z konkurzní podstaty. Verdikt zatím není pravomocný, Fischer si ponechal lhůtu pro odvolání.

Pro poškozené to však nejspíš bude znamenat, že peníze z případného prodeje areálu v Rabyni, který začátkem letošního roku definitivně propadl státu, neuvidí. Podle nynějšího postoje ministerstva spravedlnosti se totiž na tento případ nevztahuje zákon o odškodňování obětí z majetkových trestních sankcí, tudíž by výtěžek neputoval k poškozeným klientům. „Podle aktuální metodiky ministerstva by získané prostředky byly příjmem státního rozpočtu,“ nastínil vývoj mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Peníze by však bývalí klienti Smetky mohli získat z 29 milionů za prodej Rabyně podnikateli Luďku Fabingerovi, jež drží na účtu správce Fischer. O jejich navrácení Fabinger bojuje, ale rozsudek podle správce více méně ukazuje, že na ně nemá nárok a měly by sloužit k odškodnění, což Fischer plánuje, když „vše dopadne, jak má“.

Původcem tohoto sporu byl Fischerův krok, který nemovitosti letos v únoru zapsal do majetkové podstaty Smetky, na což však neměl podle úřadu a nyní i názoru soudu právo. Podle ÚZSVM správce svým krokem také zkomplikoval státu další nakládání s tímto majetkem.

„Z provedených důkazů vyplynulo, že v době úpadku pana Smetky předmětné nemovitosti nebyly v jeho vlastnictví. Soud proto rozhodl, že se ze soupisu majetkové podstaty sepsané 18. února 2019 nemovitosti (v Rabyni) vylučují,“ zdůvodnila své rozhodnutí soudkyně Helena Felcmanová.

Vzhledem k tomu, že soud v plném rozsahu vyhověl žalobě státu, úřad i žalobkyně se ihned vzdaly práva na odvolání. Fischer sdělil, že případné podání odvolání probere do konce týdne s věřitelským výborem Smetkova konkurzu. „Projednáme to na věřitelském výboru, a pokud bude souhlasit, majetek z podstaty vyloučím,“ sdělil Právu.

„Jsme rádi, že soud v plném rozsahu vyhověl naší žalobě a uznal argumenty, že nemovitosti v Rabyni nebyly po právu sepsány do majetkové podstaty. Pokud se správce neodvolá, bude potvrzeno, že majitelem nemovitostí je Česko a my můžeme dále postupovat podle zákona o majetku státu,“ řekl mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Prodej brzdí dovolání

S případným prodejem majetku však podle něj musí úřad počkat na rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), který na úřad opakovaně apeluje. K NS si totiž po lednovém propadnutí areálu státu podal dovolání bývalý majitel areálu, podnikatel Luděk Fabinger. Může se totiž stát, že NS zvrátí rozhodnutí těch nižších a majetek připadne opět podnikateli.

Fabinger někdejší majetek Smetky, který odsouzenému podnikateli policie zajistila v roce 2000 za účelem odškodnění klientů, koupil koncem roku 2005 za 29 milionů od exekutora Daniela Týče v dražbě. Žalobce Boris Havel z kauzy H-System aukci již dříve označil za zinscenovanou.

Kromě dovolání podal Fabinger také žalobu na Smetkova správce o navrácení zmíněných 29 milionů, které Fischer již dříve vymohl do majetkové podstaty dlužníka.

I z toho důvodu požadoval Fischer, aby se soud zabýval i otázkou platnosti dražby. „V rámci tohoto řízení nelze řešit otázku platnosti nebo neplatnosti předmětné dražby, kterou nabyl pan Fabinger nemovitosti, ať už jako samostatnou, nebo předběžnou otázku. Soud vyšel z toho, že ani trestní soudy, které rozhodly o zabrání nemovitostí, nezpochybňovaly skutečnost, že se pan Fabinger stal vlastníkem nemovitostí na základě dražby,“ vysvětlila Felcmanová.

Kdyby nepotvrdila právní názor dalších soudů, mohlo by se stát, že v konkurzu nezůstane majetek v Rabyni ani vymožené finance z dražby. Tento její závěr však podle správce znamená „významnou indicii“, že když do konkurzu nepatří nemovitosti, patří do podstaty 29 milionů z dražby, což je důležité pro další vývoj ve sporu s Fabingerem.

„Ta žaloba bude zřejmě projednána, ale předpokládám, že se soud od svého právního názoru na posuzování možnosti platnosti či neplatnosti neodchýlí a bude ji dále považovat za realizovanou s tím, že pan Fabinger nabyl nemovitosti a zaplatil za to částku, která byla posléze získána do majetkové podstaty, kam oprávněně náleží,“ míní Fischer.

V kauze stavební firmy H-System přišlo více než tisíc lidí celkem o více než 980 milionů, Smetka pak za podvod dostal dvanáct let vězení. Po odpykání celého trestu se dostal na svobodu v roce 2016.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám