Hlavní obsah

Když je vám špatně, je jedno, kde jste. Pacientovi ze Sokolova pomohli ve Znojmě

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětašedesátiletého Luboše Protivného v pátek propustili z covidové jednotky znojemské nemocnice do domácí péče. Je jedním z pěti pacientů, které sem 24. února převezli z Karlovarského kraje, kde už byla kapacita lůžkové péče vyčerpaná.

Foto: archiv nemocnice Znojmo

Luboš Protivný si péči ve znojemské nemocnici nemohl vynachválit.

Článek

„Nejprve mě přepadla zim­nice. Polovinu týdne jsem užíval běžné léky na horečku, ale začaly se zhoršovat dechové potíže, na které nic nezabíralo,“ popsal počátek nemoci Luboš Protivný.

Proto jel do nemocnice v Sokolově, kde mu udělali rentgen a oznámili, že má zápal plic a že musí v nemocnici zůstat. „V pondělí mi test prokázal, že mám covid, a ve středu mi řekli, že pojedu do Znojma,“ popsal svou anabázi vyléčený pacient.

Dřív se uzdraví, než se to vyřídí. Převozy pacientů do zahraničí ztěžuje neuvěřitelná byrokracie

Koronavirus

A jak reagoval na informaci, že pojede za léčením přes půl republiky? „Pokud vám má někdo pomoci, když je vám fakt špatně, pak pojedete kamkoliv. Mám známé, se kterými jsem byl a jsem ve spojení a situace v nemocnicích v Sokolově či Náchodě nebyla vůbec dobrá. Takže jsem rád, že pro mě bylo ve Znojmě místo a že mě tu dali dohromady,“ říká s úlevou.

Když je vám špatně, je vám jedno, kde jste. Jak se vám uleví, chcete být co nejrychleji doma

Hospitalizován byl na covidové jednotce. „Jenomže můj zdravotní stav se zhoršoval, dušnost a kašel se stupňovaly, bylo to strašné. Po dvou dnech jsem byl přesunut na jednotku intenzivní péče. Tam mi hodně pomohli. Děvčata tam byla pořád v overalech, vůbec jim to nezávidím,“ ocenil péči Luboš Protivný.

Konečně domů

Nyní se už se cítí opravdu dobře, má chuť k jídlu. „Stále ještě přetrvává mírná dušnost, ale po tom, čím jsem prošel, to vnímám jako maličkost,“ doplňuje. O cestu domů, kam se už moc těšil, se postaral švagr z Karlových Varů.

Cheb se vnitřně promořil, komentuje starosta pokles nakažených

Domácí

„Odvoz sanitkou by byl komplikovaný a byl by na dlouho. Nejvíce se domů těším na svoje prostředí, na své blízké, kteří mě čekají spolu se dvěma jezevčíky, kteří se zblázní radostí. Znáte to, když je vám špatně, je vám jedno, kde jste, jak se vám uleví, chcete být co nejrychleji doma, ve svém, se svými,“ dodal před odjezdem Protivný.

Znojmo znal jen z Toulavé kamery v televizi, kde ho po zhlédnutí dokumentu o znojemském podzemí napadlo, že se do města musí někdy podívat. Ani ve snu ho nenapadlo, že prožije výlet na jih Moravy za tak dramatických okolností. „Ovšem podzemí jsem neviděl, takže budu muset přijet určitě ještě aspoň jednou,“ dodal s úsměvem.

Reklama

Výběr článků

Načítám