Hlavní obsah

Dřív se uzdraví, než se to vyřídí. Převozy pacientů do zahraničí ztěžuje neuvěřitelná byrokracie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Převoz pacientů s onemocněním covid-19 do zahraničí je velmi komplikovaný, podle zástupců jednotlivých krajů hlavně kvůli obsáhlé administrativě. Zatím tak byl realizován jediný převoz, v úterý ráno vyrazila sanitka s pacientkou do Polska.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zdravotníci chystající převoz pacientky s covidem-19 z Orlickoústecké nemocnice do nemocnice v Polsku.

Článek

Sanitka s pacientkou vyrazila z Orlickoústecké nemocnice směrem k polské Ratiboři v 9:00. Ženu doprovázel i ředitel Zdravotnické záchranné služby kraje Igor Paar.

První pacientku s covidem převážejí do Polska

Domácí

Příprava převozu byla administrativně náročná. Podle mluvčí společnosti nemocnice Pardubického kraje Kateřiny Semrádové je převoz závislý také na souhlasu zdravotní pojišťovny. „Bude také nutné sestavit překladovou zprávu a přeložit ji do polštiny,“ sdělila v pondělí Semrádová.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) v pondělí uvedl, že je zapotřebí také souhlas rodiny.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Popis průběhu převozu pacienta do zahraničí

V současné době je v Pardubickém kraji nejvíc nemocných s covidem-19, kolem deseti tisíc. S tím souvisí i téměř vyčerpané kapacity nemocnic.

Podle Vladimíra Richtera (ODS), radního pro zdravotnictví v Libereckém kraji, nemocnice v jejich kraji původně uvažovaly o přeložení šesti pacientů do zahraničí. „Bylo nám ale řečeno, že nejdříve se musí využít kapacita národního dispečinku intenzivní péče. A takto nyní budeme postupovat. Dnes jsou v plánu tři transporty a všechny na Moravu,“ řekl v pondělí Richter Právu.

Robustní dokumentace

„Je třeba říct jednu základní věc. Zatímco převoz v rámci České republiky lze pojmenovat jako operativní, kdy koordinátoři lůžkové péče ráno nebo v průběhu dne definují požadavky na uvolnění kapacity nemocnic a tím pádem požadavky na převozy pacientů do jiného zdravotnického zařízení a to je v průběhu dne realizováno, u převozu pacientů do Německa je procedura poměrně komplikovaná,“ uvedl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

„Je k tomu třeba zpracovat poměrně robustní dokumentaci. Předminulý týden jsme z ministerstva dostali zhruba patnáctibodový postup, jak je třeba při převozu do Německa postupovat,“ pokračoval hejtman.

Česko oficiálně požádalo tři státy o pomoc s pacienty

Domácí

„Ne že by se situace zlepšovala, ale každopádně se poslední dny nehorší,“ doplnil s tím, že zatímco v minulých týdnech musely být týdně transportovány až tři desítky pacientů z nemocnic Karlovarského kraje, tak minulý týden se jednalo spíše o jednotky pacientů. „Je možné, že tento německý nástroj nebudeme muset využít,“ konstatoval Kulhánek s tím, že vše bude záležet na dalším vývoji pandemie v regionu.

Podle mluvčího Ústeckého kraje Martina Volfa složitost nastaveného systému možné zahraniční pomoci s hospitalizací pacientů začíná tím, že žádost podává krajský koordinátor intenzivní péče z příslušného regionu. „Nelze ale předem stanovit, za jak dlouho od vložení žádosti ČR do informačního systému EU bude možné zahájit převoz pacienta do Německa. Žádosti musejí být vloženy do evropského informačního systému rychlého varování, do kterého má přístup pouze ministerstvo zdravotnictví,“ uvedl Volf.

S koronavirem se budeme potýkat minimálně do Vánoc, myslí si primář

Domácí

„Tabulku v tomto systému je nutno vyplnit v angličtině. Německá strana vyžaduje detailní informace o pacientovi v příslušné tabulce v němčině. Obě tabulky s průvodním dopisem a kontaktem na krajského koordinátora intenzivní péče se posílají datovou schránkou na ministerstvo zdravotnictví. Krajský koordinátor intenzivní péče pak musí čekat na nabídku pomoci od konkrétní německé nemocnice,“ popsal složitosti systému Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám