Hlavní obsah

Kdy se rozvolní zbývající opatření? Vláda sleduje 21 kritérií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco minulá vláda se při zavádění či rozvolňování pravidel v boji proti epidemii covidu-19 řídila hlavně nemocničními statistikami, nyní se situace vyhodnocuje hned podle 21 parametrů. Aktuálně se pak řeší hlavně vývoj v jednotlivých regionech, nikoli v České republice jako celku. Novinkám to v pondělí řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (za Piráty).

Článek

„Není jen jedno kritérium. Vyhodnocuje se přibližně těch 21. A data se poté vyhodnocují v kontextu mezi sebou, což má na starost profesor Ladislav Dušek (šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky - ÚZIS - pozn.red.)“ řekl Pavlovic Novinkám.

„Teď se zaměřujeme na regionální data, nekoukáme na to jako na celou ČR,“ zdůraznil náměstek.

Zda by se tak mohlo případné uvolňování dosud platných opatření odehrávat v každém regionu vlastním tempem, odmítl komentovat.

Vedení Sněmovny uvažuje, zda a jak reagovat na obstrukce SPD

Domácí

Nadále se drží toho, že všechna nová opatření oznamuje vláda po svém jednání. A i přesto, že nejbližší schůze kabinetu je v plánu na středu, náměstek očekává, že konkrétnější plán rozvolnění včetně termínu konce pandemické pohotovosti bude oznámen až na zasedání Sněmovny, které začne v úterý 15. února.

Klíčové ukazatele

Pokud jde o samotné klíčové ukazatele, jsou rozděleny do tří skupin. První je populační, která zohledňuje nové případy a relativní pozitivitu s důrazem na věkovou skupinu seniorů. Druhou skupinu tvoří ukazatele hodnotící dopad onemocnění covid-19 na zdravotnictví. Ve třetí skupině jsou ukazatele související s logistikou a managementem epidemie. Vyplývá to z informací ÚZIS, které mají Novinky k dispozici.

Dušek: Díky očkování vážné zahlcení nemocnic nehrozí

Domácí

„Ve skutečnosti to má ještě jeden rozměr – a sice hodnocení rizik v reálném čase,“ uvedl Dušek pro Novinky k sérii kritérií.

Populační ukazatele 

  • 7denní počet případů/ 100tis. obyv.
  • 7denní počet symptomatických případů / 100 tis. obyv.
  • 7denní hodnota R
  • 7denní relativní pozitivita (Dg+Epi) indikovaných testů
  • 7denní počet případů 65+/ 100tis. obyv. 65+
  • Relativní pozitivita indikovaných (Dg+Epi) testů 65+

Zdravotní dopad covid-19

  • 7denní počet nových příjmů do nemocnic / 100tis. obyv.
  • 7denní počet nových příjmů na JIP (včetně překladů) / 100tis. obyv.
  • Dostupná funkční kapacita JIP (% celkové kapacity)
  • Hospitalizovaní celkem k danému dni / 100 tis. obyv.
  • Hospitalizovaní na JIP k danému dni / 100 tis. obyv.
  • Počet pacientů na UPV/ECMO k danému dni / 100 tis. obyv.
  • Obložnost JIP pacienty s COVID-19 v % aktuální celkové kapacity

Logistika a management epidemie

  • Diskriminační PCR (% z pozitivních)
  • Trasování: 7denní průměrný počet hlášených kontaktů
  • Ukončené základní očkování: populace 16+
  • Ukončené základní očkování: populace 65+
  • Ukončené základní očkování: celá populace
  • Posilující dávka (% osob, které mají nárok)
  • 7denní počet PCR testů / 100tis. obyv.
  • 7denní počet klinicky a diagnosticky indikovaných PCR testů

Co se týče první skupiny „populačních“ faktorů, řadí se mezi ně například 7denní počet nových případů / 100 tisíc obyvatel, jenž nyní vychází nejhůře v Královéhradeckém a Jihomoravském kraji.

Ve všech krajích s výjimkou Karlovarského, Ústeckého a Jihočeského kraje nicméně incidence překračuje 2000 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Za hranici rozvolňování bylo dříve označováno číslo 75, tedy hodnota o dva řády nižší.

Válkova náměstkyně dělala zmatky a šla proti premiérovi. Chtěla prodloužit restrikce

Domácí

A s ohledem na celkové počty nakažených se nicméně ukazuje od začátku února pokles ukazatele vývoje týdenní nákazy.

V rámci zdravotních dopadů koronaviru nejsou na stránkách resortu počty hospitalizovaných pro jednotlivé regiony k dispozici. Údaj je dostupný jen za celou republiku. V českých nemocnicích je nyní celkem 2973 pacientů s covidem-19, z toho 192 osob je ve vážném stavu.

V souvislosti s nemocničními faktory Pavlovic upozornil, že je vedle výkladu kritérií důležitá také diskuse se zástupci zdravotníků. „Omikron není to, co byla delta. Neposílá tolik lidí do nemocnic. Důležitá věc proto je, že voláme koordinátorům lůžkové péče, kteří nám poskytnou nezkreslený pohled z první linie,“ doplnil náměstek.

Chlíbek: Plány jsou na stole

Novinky ohledně plánu rozvolňování oslovily také šéfa Národního institutu pro zvládnutí pandemie (NIZP) Romana Chlíbka. Ten uvedl, že na sklonku minulého týdne k tématu probíhaly diskuse jak uvnitř jím vedeného institutu, tak v Centrálním řídícím týmu.

Poté, co byly jednotlivé varianty návrhů a plánů na stole, dospěli experti k odbornému konsenzu. Výsledky však ještě nezveřejnili.

Chlíbek: Neočkovaní do restaurací je správný krok

Koronavirus

„Skupina odborníků předala stanovisko, ministerstvo zdravotnictví se s ním musí ztotožnit a vláda odsouhlasit,“ nastínil v pondělí postup šéf hlavního poradního orgánu ministerstva.

Podobně jako Pavlovic uvedl, že za serióznější považuje oznámit až finální řešení, nikoliv dílčí informace z probíhajících diskusí.

Statistiky nemocnic: Covidový pacient je i ten, koho přivezli kvůli zlomené noze

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám