Hlavní obsah

Chlíbek: Neočkovaní do restaurací je správný krok

To, že se umožní neočkovaným od 9. února vstup do restaurací, na koncerty či sportoviště, jak ve středu rozhodla vláda, stávající vývoj epidemie neohrozí, řekl Právu vedoucí Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP) Roman Chlíbek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vakcinolog Roman Chlíbek

Článek

Posvětil váš institut vládě rozhodnutí, aby se zrušila povinnost prokazovat se v restauracích certifikáty o očkování či o prodělané nemoci?

Ano. Diskutovali jsme o tom, opakovaně jsme si telefonovali. Proběhlo i jednání epidemiologické skupiny, ve čtvrtek i celého NIZP.

Jaký na to máte vy osobně názor? Jde o správné rozhodnutí?

Vzhledem k tomu, že jsme už dříve zahájili diskuse o tom, jaký bude význam očkovacího certifikátu do budoucna, je to pochopitelné rozhodnutí. Situace je dnes úplně jiná. Máme velké množství naočkovaných lidí i těch, co prodělali variantu omikron. Z tohoto hlediska je neudržitelné, aby se očkovací certifikát používal v provozovnách třeba celý rok.

Válkova náměstkyně dělala zmatky a šla proti premiérovi. Chtěla prodloužit restrikce

Domácí

Neříkám, že se nemůže do budoucna obnovit, například při podzimní vlně nebo v případě rozsáhlé epidemie. Povolení vstupu neočkovaným do restaurací už ale nemůže epidemickou situaci ohrozit. Řada neočkovaných lidí má postinfekční imunitu. Byl to tedy logický, správný krok.

Hrálo v tom roli rozhodnutí Nejvyššího správního soudu? Ten vládě spíš doporučil, ať tuto povinnost zapracuje do pandemického zákona.

Nehrálo, protože jsme o tom diskutovali už dříve. Maximálně to ten proces trochu urychlilo, protože jsme to navrhovali od 14. února.

Někteří odborníci varují, že se rozvolňuje příliš rychle. Hospitalizovaných přitom v posledních dnech přibývá.

Jistě, někteří experti si myslí, že je to příliš brzy, jiní zase, že to přišlo příliš pozdě, a jiní, že se to nemělo vůbec zavádět. Každý má na to nějaký názor.

Konec certifikátů: Neočkovaní se můžou vrátit do restaurací i na akce

Domácí

Vy osobně zhoršení situace neočekáváte?

Nemyslím si, že nyní přijde dramatické zhoršení, ale na podzim to možné je. S tím je třeba počítat.

Neruší se toto opatření i proto, že bylo stejně málo funkční? Certifikát mnohde vidět nechtěli. A omikron mohou chytit i očkovaní.

Tak se podívejte, kolik očkovaných se třemi dávkami má těžký průběh a leží na ventilátorech. Jasně se ukázalo, že tři dávky účinnost proti omikronu zvyšují.

Anketa

Jak vnímáte rozvolňování koronavirových opatření?
Jde to pomalu
59,2 %
Je to adekvátní situaci
11,1 %
Jde to příliš rychle
29,7 %
Celkem hlasovalo 13099 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám