Hlavní obsah

Válkova náměstkyně dělala zmatky a šla proti premiérovi. Chtěla prodloužit restrikce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek dementovalo ranní výrok náměstkyně Martiny Koziar Vašákové, že má resort hledat další cesty, jak prodloužit povinnost se nadále prokazovat covidovými certifikáty. Platí tak nadále středeční oznámení premiéra Petra Fialy (ODS), že povinnost končí ke středě 9. února.

Foto: archiv Právo

Přednostka pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková.

Článek

„Doufám, že k tomu (uvolnění vstupu do restaurací) nedojde. Že v podstatě dojde z ministerstva zdravotnictví k reakci na ten výrok Nejvyššího správního soudu a k nápravě v tom vysvětlení, obhájení pozice ministerstva zdravotnictví. To znamená, že se ta restrikce vrátí,“ řekla Vašáková ve čtvrtek ráno Českému rozhlasu.

Konec. Soud pustil neočkované do restaurací

Domácí

„Koneckonců Nejvyšší správní soud nám k tomu dal nějaký čas,“ doplnila náměstkyně.

Mluvčí ministerstva: Neznala rozhodnutí 

Novinky se proto obrátily na mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba s žádostí, jak o upřesnění představy Vašákové, tak odpovědí na to, zda se budou záležitostí vůbec dále zabývat.

Podle něj je však rozhodnutí konečné. Vašáková prý zřejmě neviděla ve středu v noci tiskovou konferenci, kde vláda krok oznámila, ani poté nečetla média. Z toho důvodu poté měla prezentovat osobní postoj, který byl odlišný.

Registrace na vakcínu Novavax se spustí 1. února. K třetí dávce určená nebude

Domácí

„Paní Vašáková tu informaci neměla, proto se takhle vyjádřila. Jinak je úplně v pohodě a respektuje, že se na úrovni vlády a vedení ministra tohle rozhodlo. Teď jsem s ní mluvil,“ uvedl mluvčí.

„Nedramatizoval bych to, že se tady někdo hádá na ministerstvu,“ doplnil Jakob.

Sama Vašáková na dotaz, jak se dívá na konečné rozhodnutí, dodatečně stroze reagovala. „Beru jej na vědomí,” napsala Novinkám.

Soud tvrdě zkritizoval vládu: Nesmíte opatřeními nutit lidi do očkování

Domácí

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu dopoledne oznámil, že zrušil v aktuálně platném opatření povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Platnost zásahu ale odložil o sedm dní.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) poté uvedl, že kabinet po uplynutí odkladu, tedy následující středu 9. února, restrikce uvolní. Řekl přitom, že kabinet nerozhodl pod tlakem soudního verdiktu, ale na základě doporučení odborníků. Nikdo přitom nepochybuje, že to pod tlakem soudu bylo.

Chlíbek: Souhlasíme s koncem restrikce

To Novinkám potvrdil i předseda Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP) Roman Chlíbek.

Konec certifikátů: Neočkovaní se můžou vrátit do restaurací i na akce

Domácí

„Ano, projednávali jsme to s panem ministrem a odsouhlasili jsme to,“ uvedl šéf hlavního poradního orgánu resortu.

Argumenty Vašákové

Vašáková nicméně ráno zdůvodňovala svůj postoj pro Český rozhlas tím, že je méně pravděpodobné, že očkovaní lidé budou nakažlivější variantu šířit. „Je tam doba nakažlivosti nižší v průměru o dva dny, i když ten peak (vrchol) virové nálože je podobný,“ řekla a také uvedla: „To není opatření, protože by chtěl někdo někoho šikanovat.“

Současně podotkla, že také šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) konec opatření nevítá. „Co jsem viděla i vystoupení pana ministra v parlamentu při obhajobě pandemického zákona, tak vím, že se mu rozhodně nelíbilo, že NSS to naše opatření shodil,“ uvedla Vašáková.

Omezení neočkovaných by nejspíš neprošlo ani s novým zákonem, míní právník Dostál

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám