Hlavní obsah

Kde je premiér? Opozice tepe Babiše, že je v Srbsku a neřeší nouzový stav

Praha

Je jedno, co se po neděli v České republice stane? kritizuje opozice vládu kvůli blížícímu se konci nouzového stavu, který zatím platí do 14. února. Klíčové hlasování by mělo proběhnout ve čtvrtek a kabinet pro delší stav nouze zatím nemá podporu. Opoziční poslance rozčílilo, že premiér Andrej Babiš (ANO) za takové situace odletěl ve středu do Srbska a není ve Sněmovně, zodpovědná vláda se má podle nich chovat jinak.

Návštěva Andreje Babiše v SrbskuVideo: Jan Menšík, Novinky

 
Článek

„Kde je premiér? On se jezdí učit inovátorské postupy do Srbska? Co se tam naučí? Pochopil bych, kdyby jel do Izraele či na Tchaj-wan. Čekal bych, že se bude zodpovědná vláda chovat jinak,“ uvedl šéf lidovců Marian Jurečka v narážce na to, že jedním z deklarovaných cílů návštěvy bylo poučení o tom, jak dobře si Srbsko vede v očkování.

Babiš: Nepůjdeme maďarskou cestou, u Sputniku počkáme na schválení v EU

Domácí

Podotkl, že se chtěl Babiše ptát i na to, zda je pravda, že existovala šance přivézt do Česka několik milionů vakcín od firmy AstraZeneca, ale nebyla využita.

„Jsme připraveni vakcíny koupit za naše peníze na kampaň,“ prohlásil na plénu.

Piráti a STAN couvají od prodloužení nouzového stavu

Domácí

Proč není premiér ve Sněmovně, nechápal ani další lidovec Jan Bartošek. „Pokud nebude prodloužen nouzový stav, nečinnost pana premiéra a vaše uvrhne tuto zemi do chaosu a případní mrtví půjdou za vámi,“ obrátil se k vládním poslancům.

„Vláda něco chce, ve čtvrtek prodloužení stavu nouze, nemá podporu a opozice se dožaduje jednání. Premiér řeší (v Srbsku) Sputnik, tak ať ho řeší, ale jak to asi dopadne? Je mu jedno, co bude v České republice. Zase se jezdíme učit na východ místo na západ,” přidal se šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Co by znamenalo neprodloužení nouzového stavu

Domácí

Kdo nouzový stav podpoří?

Komunisté, kteří doposud jako jediní hlasovali s vládou o prodloužení nouzového stavu, avizovali, že tentokrát souhlas nedají. Část opozice je ochotná o podpoře jednat, má ale podmínky, na které se vláda zdráhá kývnout.

Hamáček nevyloučil nouzový stav i proti vůli Sněmovny

Domácí

Piráti a STAN požadují pandemický zákon, zvýšení nemocenské z 60 na 90 procent nebo postupný návrat žáků do škol.

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) zase chtěla zařadit na program středeční schůze odškodňovací zákon, který počítá s tím, že by stát pokryl podnikatelům 100 procent fixních nákladů.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek však prosadil, aby o tomto návrhu poslanci jednali až v pátek, tedy den po hlasování o prodloužení stavu nouze.

Proti tomu se ohradil Jurečka. „Lidé tu čekají na peníze. Jak se tu chcete seriózně bavit,“ ptal se rozhořčeně lidovec.

Vláda nemá dokola žádat o prodloužení nouzového stavu, tvrdí ústavní právníci

Domácí

Přestřelka u řečnického pultíku zvedla ze židle ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO). Stranám trojbloku vyčítala, že v úterý projednávání daných tisků nechaly přerušit.

„Sama jsem to nechápala a musela jsem se zpětně doptávat v kuloárech, co se děje,“ řekla také na plénu.

Co by znamenalo neprodloužení nouzového stavu

Domácí

Nynější nouzový stav vyprší v neděli 14. února. Žádost o další prodloužení nouzového stavu do 16. března vláda schválila v pondělí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura a místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na schůzi Poslanecké sněmovny 10. února

Reklama

Výběr článků

Načítám