Hlavní obsah

„Kde chybí logika, nastupuje improvizace.“ Zlín otevřel díky novele vánoční trhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Vánoční trhy si po svém vyřešila zlínská radnice. Zrušila sice dlouho dopředu plánované adventní a vánoční jarmarky, schválením novely městského tržního řádu ale zároveň rozšířila o prostranství náměstí Míru klasické trhy. Ty se konají o několik stovek metrů dál vedle náměstí.

Ve Zlíně otevřeli vánoční trhyVideo: Aleš Fuksa

 
Článek

Mezi nové prodejní prostory patří vedle těch stávajících v části parkoviště u klubu kultury také navazující části ulice Soudní, třídy T. Bati a náměstí Míru.

„S ohledem na zrušení programu na náměstí Míru je tak aktuálně možné trhy rozšířit i do této lokality,“ uvedl mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Trhovci tak ve středu otevřeli své stánky. „Je zde dlouhodobý záměr města rozšířit stávající rekonstruované tržiště o další frekventované plochy směrem k centru,“ obhajoval rozšíření prostor městského tržiště o prostor tradičních vánočních trhů primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

V supermarketech je rozhodně větší riziko než kdekoliv venku.
Jiří Korec, primátor Zlína

„Zároveň se s ohledem na aktuální situaci s šířením nemoci covid-19 jeví jako maximálně vhodné a celospolečensky potřebné co nejrychleji navýšit počet venkovních prodejních zařízení, jelikož při nakupování v nich je riziko šíření této nemoci značně nižší než v uzavřených prostorech budov,” dodal.

Radnice tak zřejmě podlehla tlaku nespokojených Zlíňanů, kteří nechtěli přijít o své předvánoční nákupní rozjímání při trzích na náměstí Míru.

„Upřímně by mne zajímalo, o co víc jsou nebezpečnější venkovní prodejní prostory proti uzavřeným supermarketům, které pomalu praskají ve švech a lidé se v nich normálně potkávají,“ uvedla na facebookovém profilu primátora Zlína jedna z diskutujících.

Zrušte vánoční večírky, vyzval Vojtěch

Domácí

„V supermarketech je rozhodně větší riziko než kdekoliv venku. To jsme řešili i s hygienou, bohužel odborníci v Praze, nikoliv politici, rozhodli jinak, za mě nepochopitelně a špatně,“ reagoval Korec.

Snad se tam potkáme

„Čekání na to, že někoho z těch, co určují opatření proti covidu-19, napadne, že v opatřeních chybí logika je evidentně zbytečné,“ píše na svém facebookovém profilu náměstkyně primátora Kateřina Francová (STAN).

„A tak můžeme mít otevřeny nákupní centra, restaurace a hospody do 22 hodin, ale nemůžeme si ve venkovním prostředí koupit nic ze stánků na vánočních trzích. Kde chybí logika, nastupuje improvizace,” zlobí se Francová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na trzích na náměstí Míru si mohou v předvánoční čas lidé koupit i svařák.

„Kvůli zvýšenému zájmu trhovců jsme rozšířili tržní místo i na střed města a schválili tak novelu tržního řádu s rozšířením tržiště Pod kaštany. Trošku jinak, omezeně, ale snad se tam potkáme,” dodala náměstkyně primátora.

Prodej potravin, nápojů a režim jejich konzumace se na náměstí podle primátora řídí aktuálně platnými opatřeními.

Vedle oblečení a ozdob se tam ale prodávají i potraviny a rozlévané alkoholické nápoje, především svařák a punč.

Přejmenované trhy v Mostě přitahují veřejnost i pozornost policistů

Domácí
Melzer: Je to v pořádkuZa jakých podmínek hygiena trhy povolila, splňujete podmínky pro pořádání trhů?Se zástupci hygieny jsme v pravidelném kontaktu a plníme podmínky pořádání celoročních trhů, kterým tržiště Pod Kaštany je.Může se na těchto trzích podávat alkohol?Jakékoliv občerstvení je možné prodávat pouze „s sebou“.Je v pořádku, že se tyto trhy na náměstí Míru konají?Rozšíření tržiště Pod Kaštany je plánováno dlouhodobě. Bylo schváleno o pár měsíců dříve, protože po zrušení vánočních trhů byla velká poptávka ze strany trhovců, kterou by dočasně přesunuté tržiště Pod Kaštany kapacitně nezvládlo. Celoroční trhy zakázány nejsou, tudíž otevřené tržiště Pod Kaštany je v pořádku.Jaká omezení by měl pořadatel trhů přijmout a nehrozí mu ze strany hygieny sankce?Pokud trhovci nebudou dodržovat platná vládní nařízení je naprosto v pořádku, pokud je bude hygiena pokutovat. To samé platí i z pohledu pořadatele, kde se však plně řídíme všemi aktuálními nařízeními týkajícími se venkovního prodeje a celoročních tržišť.

Reklama

Výběr článků

Načítám