Hlavní obsah

Každá jízda, každý den. Neunikne nikdo. Stát bude přes elektronické dálniční známky špiclovat řidiče

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Zavedení elektronických dálničních známek umožní státu sledovat, kdy a kudy jaké auto projelo. Informační systém má totiž obsahovat tajnou funkci, která bude pro bezpečnostní složky státu skladovat data. Novinkám to potvrdil ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Odmítá, že by šlo o špiclování.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Karel Havlíček (vpravo) při uvedení do funkce ministra dopravy

Článek

Stát pro informační systém využije e-shop, který vzešel z víkendového hackatonu. Kromě toho si ale sám vytvoří tajnou funkci, která umožní poskládat si obrázek o kompletním pohybu kteréhokoli auta v dálniční síti. Informoval o tom týdeník Respekt, Novinkám to potvrdil nový ministr dopravy Havlíček.

V praxi to bude fungovat tak, že espézetky automobilů budou snímat kamery přimontované na mýtné brány. Kromě toho, že budou hlídat, kdo zaplatil dálniční známku a kdo ne, bude systém uchovávat údaje o průjezdech všech aut. Tyto informace budou moci využít bezpečnostní složky. Stát tak bude mít kompletní přehled toho, kdo kdy kudy projel.

Za jeden víkend a zdarma. Vývojáři spustili systém, za který chtěl stát utratit 400 milionů

Ekonomika

Doposud nikdo o takové funkci nemluvil, ani když se zavádění elektronických dálničních známek řešilo ve Sněmovně. Ministr Havlíček odmítá, že by šlo o špiclování a brání funkci s tím, že tajné služby takové informace potřebují.

„Ta funkce tam je pro to, aby se zabránilo případným konfliktům ve smyslu teroristických útoků. Není to o špiclování, ale musíme respektovat požadavek zpravodajských služeb. Od toho tu přeci jsou bezpečnostní složky, aby tohle řešily,“ řekl Novinkám Havlíček.

Není to pro to, aby se zjišťovalo, jestli jel Franta Vomáčka na rande
Karel Havlíček (za ANO), ministr dopravy

Stát se podle něj musí připravit na to, že existují kybernetické hrozby národního i mezinárodního charakteru. „Přeci to, že zpravodajské služby chtějí nějakou funkcionalitu, tak to není pro to, že by chtěly všechno vědět, ale protože někoho chrání. Chrání firmy, chrání veřejné instituce,“ tvrdí Havlíček.

Dodává, že není cílem, aby se buzerovali lidé a někomu se koukalo do kuchyně. „Není to pro to, aby se zjišťovalo, jestli jel Franta Vomáčka na rande,“ prohlásil ministr.

Organizátor hackatonu Vondráček: Politici jsou úplně v šoku

Domácí

Elektronické dálniční známky by měly začít fungovat od příštího roku a měly by zcela nahradit dosavadní papírové kupony.

Kvůli sporné zakázce na informační systém na elektronické dálniční známky za 400 milionů skončil minulý týden na ministerstvu dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Zakázka byla zrušena, e-shop o víkendu vytvořili programátoři zdarma.

Programátoři vytvořili všechny veřejné části informačního systému, které měl stát v zadání. Část, která v původní zakázce podléhala utajení, si stát zařídí přes firmy s bezpečnostní prověrkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám