Hlavní obsah

Karviná má pocit, že ji stát nechal na holičkách

Právo, Denisa Doležalová
Karviná

Obyvatelé Karviné i vedení města, které leží v ohnisku epidemie nového koronaviru kvůli tamním dolům, mají pocit, že se na ně stát vykašlal. Ve městě i jeho okolí panují obavy z toho, co se bude dál dít. Na Karvinsku v posledních dnech přibývají stovky nakažených horníků a jejich známí a rodinní příslušníci končí v karanténě.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Sanitka před Dolem Darkov.

Článek

„Od úterka budou ve městě platit nová, zpřísňující opatření. Lidé nám volají na krizovou linku a ptají se, co mají dělat, jak se mají chovat. Mají pocit, že se o ně nikdo nestará. Bojí se, že zůstanou bez práce,“ popsal Právu situaci tajemník karvinské radnice Roman Nogol.

Mluvčí radnice Lukáš Hudeček upozornil i na problém s testováním. „Nemocnice v Karviné testuje denně jen 50 lidí, a to jsou ti, které pošle hygiena. Od úterka zde ale končí možnost se nechat otestovat sám na své náklady. A přitom v těch nových opatřeních se to po lidech vyžaduje. Například senior, který chce nově nastoupit do domova důchodců, musí zajet do Ostravy či Havířova. Nejenže se mu to prodraží, ale může nákazu rozšiřovat dál,“ líčí Hudeček.

Kraj: Nedodržuje se karanténa

Důvodem, proč krajská nemocnice v Karviné zrušila možnost testování za peníze, je podle informací Práva to, že je zahlcena požadavky hygienické stanice na povinné testování.

Vondrák: Nákazu šíří nezodpovědnost, horníci chodí na pivo, testům se část vyhýbá

Domácí

„Situace je složitá. Dobrá zpráva je, že většina nakažených je bezpříznakových,“ sdělil Právu moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

„Hospitalizovaných lidí je jen 28. Pro případ těžkého průběhu máme připraveno 186 plicních ventilátorů. Pokud by se toto číslo snižovalo, tak to budeme muset řešit. To by pak už byl důvod pro uzavření Karvinska. Nyní ten předpoklad splněn není,“ dodal Vondrák.

V Česku počet případů nákazy koronavirem lehce klesl

Koronavirus

Dodal, že důvodem šíření nákazy je hlavně to, že lidé nedodržují karanténu. Např. havíři si rádi zajdou na pivo a pak se vir v restauraci rozšíří na další lidi. Nebo lidé jdou do práce, i když mají lehké příznaky.

„Apelujeme na zaměstnavatele, aby zaměstnance v karanténě kontrolovali a uplatňovali sankce. Problém máme i s tím, že nám někteří horníci nepřišli na testy. Vyzvali jsme proto vedení OKD, aby zajistilo, aby se jejich zaměstnanci nechali otestovat,“ upozornil ještě hejtman.

Nakažených v ČR opět rychle přibývá, jen za neděli více než tři sta

Domácí

Od pátku probíhá testování na dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih. Otestováno má být 4300 pracovníků. „Zatím je otestováno jen 2750 lidí,“ konstatovala šéfka moravskoslezské hygieny Pavla Svrčinová. A čísla nejsou příznivá. Podle hejtmana tak je možné, že i tyto doly budou uzavřeny stejně jako Důl Darkov.

Hygienici budou testovat i horníky z Dolu ČSA.

Půjde o statistický vzorek. Pokud se zjistí, že je i zde větší počet nakažených, tak příští týden proběhne plošné testování i na tomto dole. „Máme problémy se zahraničními pracovníky. Týká se to horníků z Polska i z Ukrajiny. Nyní budou muset mít každých 10 dnů negativní PCR test,“ dodala Svrčinová.

Reklama

Výběr článků

Načítám