Hlavní obsah

Kardinál Duka: Znásilňující ruský voják je obětí emocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardinál Dominik Duka ve svém blogovém příspěvku vyjádřil jistou míru pochopení pro ruské vojáky, kteří na Ukrajině znásilňují ženy a dívky. Podle něj jsou často sami „obětí těch nejsilnějších emocí a vášní“ a hrůza z boje je přivádí do amoku. Napsal nicméně, že je neomlouvá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka

Článek

Ve svém komentáři vydaném na blogu Aktuálně.cz se pražský kardinál Dominik Duka zamýšlí nad znásilňováním žen na Ukrajině ruskými vojáky. Vyzývá k nestrannosti.

„Musí být přihlédnuto, že pachatel, příslušník ozbrojených sil, je často také obětí těch nejsilnějších emocí a vášní, kdy hrůza z boje, strach a nenávist ho přivádí doopravdy až k úrovni jakéhosi amoku,“ míní kardinál a zároveň dodává, že tím znásilňující vojáky neomlouvá a že je nechce zbavovat odpovědnosti.

Duka se zastal Benedikta XVI. v kauze kolem zneužívání

Domácí

„V případě bojů nejen na Ukrajině, ale i v jiných vojenských zásazích v současném světě (tak jako v obou světových válkách), by měla být kladena zodpovědnost za tyto činy i vedení armády a konkrétnímu veliteli jednotlivých vojáků, což se často nečiní,“ upozorňuje Duka.

Zároveň zmiňuje svědectví o tom, jak ruští vojáci pomohli ženám v ohrožení.

Zemřela Nela Moravcová. Soused ji brutálně znásilnil a mučil, svůj příběh zveřejnila

Krimi

Jde o interrupce

V dalších částech textu se kardinál dotýká tématu antikoncepčních pilulek podávaných po uskutečnění styku, které byly mimo jiné součástí české pomoci Ukrajině. To nedávno zkritizovalo Hnutí pro život, které bojuje proti interrupcím a podle kterého mají Češi Ukrajinkám spíše přispívat na houkadla, pepřové spreje a elektrické paralyzéry. Za to si vysloužilo z mnoha stran výsměch s odkazem na to, že žena s houkadlem nebo pepřovým sprejem nemá proti bojovníkovi s odjištěnou zbraní mnoho šancí.

Duka se ve svém textu ale k tomuto řešení vrací a také zmiňuje houkadla coby „starobylou tradici“. Potrat vyvolaný pilulkou označuje za další trauma, kterým si znásilněná žena bude muset projít. „Nepopírejme, že neexistuje postpotratové trauma. Jako kněz – zpovědník na poutních a lázeňských místech – jsem se setkal s desítkami těchto případů a pokoušel jsem se těmto obětem poskytnout potřebnou duchovní útěchu,“ uvádí kardinál.

Reklama

Výběr článků

Načítám