Hlavní obsah

Duka se zastal Benedikta XVI. v kauze kolem zneužívání

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka se zastal emeritního papeže Benedikta XVI. v případu jeho obvinění z krytí sexuálního obtěžování. Kauza se týká doby, kdy ještě jako kardinál Joseph Ratzinger stál v čele mnichovského arcibiskupství. Bývalý papež v úterý zveřejnil dopis, v němž požádal o odpuštění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kardinál Dominik Duka na pouti ve Staré Boleslavi

Článek

Duka ve svém textu zveřejněném v německém deníku Die Tagespost protestuje proti Ratzingerovu obvinění a mnichovského arcibiskupa i předsedu německé biskupské konference povolává k zodpovědnosti za očernění a pošpinění pověsti papeže Benedikta XVI.

Dukovo vystoupení kritizuje tuzemský spolek Někdo Ti uvěří, který již dříve uvedl, že Duka a jeho spolupracovníci problém zneužívání v prostředí církve dlouhodobě zlehčují a vůči jeho obětem uplatňují konfrontační přístup.

Kryl papež Benedikt XVI. sexuální zneužívání? Na světlo vyjdou podrobnosti

Zahraniční

„V katolické církvi jsem měl velkou zodpovědnost. O to větší je můj zármutek kvůli zneužívání a chybám, ke kterým došlo na těchto místech během mého mandátu,“ uvedl čtyřiadevadesátiletý emeritní papež v dopise, který v úterý zveřejnil Vatikán.

Zmínil přitom svá setkání s oběťmi sexuálního zneužívání v době, kdy zastával úřad papeže. „Stejně jako při těchto setkáních mohu znovu jedině vyjádřit před oběťmi sexuálního zneužívání své hluboké zahanbení, velkou bolest a upřímnou prosbu o odpuštění,“ napsal.

Bývalý papež Benedikt XVI. pochybil v případech zneužití, tvrdí po šetření advokáti

Evropa

Německá katolická církev před časem pověřila tamní právní firmu, aby prověřila, jak se v mnichovské arcidiecézi v letech 1945 až 2019 postupovalo v případech obvinění ze sexuálního zneužívání. Ratzinger stál v čele arcidiecéze v letech 1977 až 1982.

Zpráva byla zveřejněna v lednu. Autoři v ní uvádějí, že Ratzinger v době svého působení ve funkci řešil čtyři případy zneužívání, a obviňují ho z pochybení, protože neomezil službu kněží ani poté, co byli odsouzeni za trestné činy. Zpráva rovněž nachází pochybení u jeho předchůdce a nástupce a odhaduje, že za několik desetiletí zažilo zneužívání nejméně 497 obětí a dopustilo se ho nejméně 235 podezřelých.

Reklama

Výběr článků

Načítám