Hlavní obsah

Karantén ve školách přibývá

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Moravě a ve Slezsku přibývá škol, na kterých se objevili lidé nakažení nemocí covid-19. Některé školy proto musely být uzavřeny, jinde jsou třídy v karanténě.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Zcela uzavřena musela například být Základní škola Hrdličky v Ostravě-Porubě. Je tam pozitivní jeden pedagogický pracovník, vychovatelka družiny, která se účastnila porady. Dalších 46 zaměstnanců školy má nařízenou karanténu a také 47 dětí,” informoval mluvčí Krajské hygieny v Ostravě Aleš Kotrla.

„Protože škola není schopná bez těchto lidí zajistit provoz školy, tak se paní ředitelka rozhodla na nezbytně nutnou dobu školu uzavřít. Nebylo to naše nařízení,” dodal.

„Celou situaci konzultujeme se školou, která postupuje přesně podle manuálu ministerstva školství. Poskytujeme maximální součinnost, aby se situace co nejdříve vyřešila a děti se mohly vrátit do školy,“ reagoval porubský místostarosta Martin Tomášek (Piráti).

Dodal, že rodiče byli okamžitě informováni mailem i přes aplikaci Bakalář. Ti, kteří nepotvrdili přijetí zprávy, byli kontaktováni telefonicky, v některých případech i osobně. „Všechny rodiče bych chtěl požádat, aby pozorně sledovali veškeré informační kanály školy, kde naleznou aktuální informace,“ dodal místostarosta.

Na Vysočině jsou první třídy v karanténě, na Zlínsku chtějí posunout začátek roku

Domácí

Problémy s nakaženými třemi pedagogy mají také na základní škole ve Frýdku-Místku.

„Zde ale skončily v karanténě 'jen' tři třídy. Škola je schopná provoz zatím zajistit, byla omezena výuka,“ upozornil mluvčí krajských hygieniků s tím, že samozřejmě situace se vyvíjí a probíhají další epidemiologická šetření.

„Nechceme to zakřiknout, u nás je zatím situace dobrá. Za posledních 24 hodin máme pouze 15 nakažených. Samozřejmě problém je, že se objevují ve školách,“ upřesnil Kotrla.

V Domažlicích 5, v Hodoníně o 130 více. Mapa ukazuje, kde se šíří koronavirus

Domácí

Podle informací Práva se s koronavirovou nákazou potýkají také krajské školy. „Na Wichterleho gymnáziu v Ostravě je v karanténě jedna třída, na gymplu v Orlové na Karvinsku dvě třídy a nákazu studenta řeší i ostravské Matiční gymnázium,“ sdělila krajská mluvčí Nikola Birklenová.

Dodala, že se také nemoc covid-19 objevila na odloučeném pracovišti speciální Mateřské a základní školy ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde jsou nemocní učitelé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám