Hlavní obsah

Krasobruslařská hvězda kandidující za ANO na plakátech. Kampaň to prý není

Necelý měsíc před volbami do Poslanecké sněmovny se v Brně objevily desítky plakátů s bývalým úspěšným krasobruslařem a nyní regionálním politikem René Novotným. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by Novotný nebyl na jihomoravské kandidátce hnutí ANO. Na plakátech ovšem není o kandidatuře zmínka.

Foto: Právo

Na billboardech není o kandidatuře ve volbách ani řádka.

Článek

Sám Novotný jakoukoli spojitost s politikou odmítl s tím, že se chtěl jen lidem připomenout. Jeho aktivitou se ale bude zabývat Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, na který doputoval podnět k prošetření billboardové smršti.

„Přišel podnět a budeme se tím zabývat. V tuto chvíli se ale nebudu nijak blíže vyjadřovat. Jasněji by mohlo být ke konci týdne,“ řekl Právu v pondělí člen úřadu Jan Outlý, který je pověřen koordinací kontrol voleb do Poslanecké sněmovny.

Úřad, který má na starosti mimo jiné i dohled nad finanční férovostí kampaně, dostal podle zjištění Práva informace od Tomáše Franzkiho.

Vláda schválila zmrazení platů politiků

Domácí

„Přistoupil jsem k tomu proto, že mě už i kamarádi upozorňovali, že těch billboardů se všude po Brně objevilo spoustu. Na některých místech, třeba na Zvonařce, je jich snad osm vedle sebe. A přitom tam není nikde psáno, že také kandiduje a k jaké straně patří,“ řekl Právu Franzki, který se na úřad obrátil v pondělí.

Je na 20. místě

„Je to prostě divné a zarážející. Pan Novotný je číslo 20 na kandidátce ANO a tohle se objeví tři týdny před volbami? To je nějaká podivná shoda náhod,“ dodal Franzki, jenž sám figuruje na kandidátce konkurenčního seskupení Trikolóra Svobodní Soukromníci.

Novotný Právu řekl, že billboardy nijak nesouvisí s jeho kandidaturou, ale že chtěl jen upozornit na své aktivity ve prospěch zlepšení podmínek pro sport a sportování dětí.

Outlý: Letošní kampaň je jiná. Držitelé veřejných funkcí své postavení využívají

Parlamentní volby

Z dvacátého místa na kandidátce má Novotný jen mizivou šanci na přímé zvolení, to by se ale mohlo změnit, pokud by ho voliči v hojné míře zakroužkovali. Preferenční hlasy by ho pak mohly vynést až do Sněmovny.

Vydaných peněz za desítky ploch po celém Brně Novotný prý nelituje. „Je to jen na úsudku každého z nás, jestli to za to stojí. Nic v životě není zadarmo, i ten sport stojí dnes spoustu peněz. A tohle je jen moje aktivita, financuji si vše sám,“ zdůraznil.

Straničtí kolegové byli upozorněním na Novotného aktivitu zaskočeni. „Vůbec se k tomu nebudu vyjadřovat,“ byl skoupý na slovo šéf brněnského ANO René Černý. „Nevím o tom,“ reagoval podobně krátce krajský předseda hnutí Lubomír Wenzel.

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám