Hlavní obsah

Vláda schválila zmrazení platů politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí schválil zmrazení platů politiků. Sněmovna by o tom mohla jednat ještě před říjnovými volbami. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) by se mohla sejít 5. října.

Vláda odsouhlasila zmrazení platů politikůVideo: ČTK

 
Článek

„Vláda odsouhlasila zmrazení platů politiků. Současně pracujeme na tom, aby to bylo zařazeno jako mimořádný bod na jednání Poslanecké sněmovny. V návrhu máme 5. října,“ řekl po jednání kabinetu Havlíček.

O zmrazení platů mluvil již dopoledne premiér. „Považuji za nenormální, aby měli poslanci a senátoři navýšené platy,“ prohlásil Babiš.

Zmrazit platy? Justice se bouří

Domácí

Základní měsíční plat poslance a senátora by tak pak v příštím roce zůstal na úrovni 90 800 korun, kde byl i loni. „Zmrazení by se netýkalo soudců a státních zástupců,“ řekl Babiš.

Doplnil, že doufá, že opozice zmrazení platů podpoří. „Nevím, proč by to měl někdo vetovat či zamítnout,“ uvedl po jednání tripartity.

Platy ve veřejné sféře

Ta se v pondělí sešla kvůli navýšení platů ve veřejné sféře i kvůli minimální mzdě. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje, aby se platy plošně navýšily o tři tisíce korun. S tím souhlasí také odbory. Ve vládní koalici ale na tom zatím není shoda.

Přidat 3000 státním zaměstnancům? Schillerová se chce poradit s Babišem

Domácí

„Dnes jsme na jednání s odbory k platům ve státním sektoru zopakovali s (ministryní práce) Janou Maláčovou náš návrh na růst o 3000 korun do tarifu pro všechny. K dohodě s Andrejem Babišem zatím nedošlo, budeme dále jednat,“ napsal po jednání na Twitter ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Premiér po jednání zmínil na tiskové konferenci částku 1400 korun.

Minimální mzda

Tripartita se v pondělí neshodla ani na částce, o kterou by měla být navýšena minimální mzda. Maláčová navrhuje, aby se nejnižší výdělek zvedl od ledna z nynějších 15 200 na 18 000 korun, tedy zhruba o 18 procent.

To podporují odbory, zaměstnavatelé jsou ale proti. Ti navrhovali navýšení o 500 korun, tedy o inflaci. Poukazují na to, že zvláště malé a střední podniky se dosud nevzpamatovaly z dopadů koronavirové epidemie.

Maláčová navrhne od příštího roku minimální mzdu 18 tisíc korun

Domácí

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) zmínila dříve možnost přidání o 1000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám