Hlavní obsah

Kadeřníci budou od zákazníků žádat osobní data, hygienici to budou kontrolovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Splnění povinnosti předložení negativních testů u kadeřníků a v kosmetických salonech bude zpětně kontrolovat hygiena na základě jmenného seznamu zákazníků, které si kadeřníci, pedikéři či pracovníci dalších služeb budou muset vést. Kontrola následně jména z něj porovná s údaji z odběrových center, kde se dělají testy. Novinkám to řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

Kadeřníci se připravují na pondělní otevření salónůVideo: Novinky

 
Článek

V souvislosti s povinností lidí předložit při návštěvě znovuotevřených služeb péče o tělo negativní test z certifikovaného odběrového místa se diskutuje o tom, jak se to bude kontrolovat. Novinky se proto obrátily s dotazy na mluvčí ministerstva zdravotnictví Janu Schillerovou.

„Bude seznam zákaznic, ty se prokážou negativním testem, a potom to budou kontrolovat složky, jako je hygiena či živnostenský úřad ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí. Ti lidé budou mít třeba antigen z certifikovaného odběrového místa a tam je to doložitelné a zjistitelné, že měli negativní test,” nastínila Schillerová s tím, že přesný postup se teprve bude vytvářet.

Zjednodušeně by to tedy mohlo vypadat tak, že člověk se objedná na určitý den a čas do kadeřnického salonu, kde si zapíšou jeho jméno. Po příchodu kadeřník zkontroluje potvrzení o testu a následně příchozího obslouží. Při kontrole si pak například hygienici vezmou jmenný seznam zákazníků za dané období, který následně porovnají s údaji z odběrových center. Výsledkem bude zjištění, zda daný člověk opravdu byl negativně testován v daném termínu.

„Kadeřníci si musí vést takový seznam, který mohou hygieně doložit pro vytrasování. Musí tedy mít informace, aby mohlo být zahájeno epidemiologické šetření. Není tam přesný návod, že musí mít tohle a tohle, musí jen umět ty lidi doložit, aby je mohla hygiena kontaktovat,” doplnila následně po vydání článku Schillerová. Co přesně budou muset kadeřníci po lidech požadovat, ministerstvo nesdělilo. Není ani jasné, kdy se to dozvědí sami kadeřníci.

Operace kadeřník. Lidé musí složitě ladit termíny testu a ostříhání

Domácí

Takovéto kontroly bude podnikat hygiena podle Schillerové v případě, že se někde objeví nákaza a budou potřebovat trasovat lidi. „Kontroly budou probíhat. Hygiena bude kontrolovat v tom případě, že dojde někde k nějaké nákaze. Pokud se tak stane, nechají si hygienici vyjet seznam zákazníků, aby je mohli vytrasovat. Jak to budou kontrolovat jiné orgány, to už je na nich,“ doplnila Schillerová s tím, že pod resort spadají pouze hygienici. Další kontroly může podle ní provádět Česká obchodní inspekce či živnostenské úřady.

Mezi další kontroly by mohly spadat i ty namátkové, kdy někdo z pověřených orgánu přijde do provozovny a na místě si vyžádá od všech přítomných potvrzení o negativním testu.

Antigenní test nesmí být starší 72 hodin a PCR test pak musí být proveden v posledních sedmi dnech.

Jak ale kontrolor pozná, zda se jedná o konkrétního člověka, který službu využil, není zatím jasné. V Česku může být lidí se stejným jménem mnoho. Kadeřník nemá ze zákona právo požadovat po člověku osobní údaje, jako jsou například rodné číslo, datum narození, adresu bydliště či cokoliv jiného, na základě čehož by hygienici mohli s jistotou identifikovat toho konkrétního člověka.

Například kopie negativních testů svých zákazníků podle Schillerové nebudou kadeřníci vyžadovat a uschovávat.

Kadeřník: Informace nám nikdo nedal

Podnikatelé, kteří se chystají na otevření doposud žádné oficiální informace nedostali, a tak se zařizují podle sebe.

„Máme desinfekce, máme připravené respirátory,“ uvedl pražský kadeřník Honza Kořínek. „Informace jsme si zjišťovali sami,“ dodal s tím, že podmínkou návštěvy jeho salónu bude podpis porohlášení o negativním testu, očkování, případně prodělání covid-19.

„Myslím, že každý si to bude dělat po svém, my jsme se rozhodli, že nám klientka podepíše, že jedno z toho má,“ řekl s poukazem na zodpovědnost každého člověka. Pro případ kontroly předpokládá, že klientky budou schopny potřebné doklady předložit či dohledat. „My to opravdu kontrolovat nebudeme,” zdůraznil.

Anketa

Byli byste ochotni poskytnout kadeřníkovi osobní údaje?
Ano
6,5 %
Ne
93,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19568 čtenářů.

Reklama

Související články

Otevřou kadeřnictví i manikúry

V pondělí 3. května otevřou holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry a další vybrané služby péče o tělo. V pondělí o tom rozhodla vláda premiéra Andreje...

Výběr článků

Načítám