Hlavní obsah

Operace kadeřník. Lidé musí složitě ladit termíny testu a ostříhání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od pondělí se z rozhodnutí vlády otevřou kadeřnické a kosmetické provozovny. Lidé, kteří budou chtít přijít, musí mít negativní test potvrzený certifikátem. Tato podmínka ale řadě lidí může znepříjemnit, či dokonce zhatit třeba návštěvu kadeřníka. Když už se jim totiž u něj podaří sehnat termín, nemusí najít volné místo v nejbližším odběrovém centru. Lze totiž předpokládat, že zájem o oboje bude velký.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Požadované testy totiž budou muset být provedeny profesionálně, nestačí tak test provedený doma či v zaměstnání.

Když se po prvním lockdownu znovu otevřely služby, tak například kadeřníci nestíhali a termíny měli vybookované na dny, někde i týdny dopředu. Je pravděpodobné, že podobnou situaci lze očekávat i nyní.

A když už se člověku podaří získat termín návštěvy, který se mu hodí, musí ještě hledat termín na test a následně trávit čas cestou na odběrové místo.

PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí změní

Domácí

Ta, která umožňují otestování zdarma i s vydáním potvrzení, mohou v důsledku tohoto nařízení čelit taktéž náporu té části veřejnosti, která se bude chtít po týdnech a měsících uzavírek služeb využít, a to co nejdříve.

Může se tak stát, že člověk sice získá termín u kadeřníka na konkrétní den a hodinu, ale už se mu nepodaří ve stanovené lhůtě najít vhodný volný termín na testovacím místě a nebude moci služeb využít.

Pak už jim zbývají pouze dvě možnosti. Zaplatit si v přímo v laboratoři test, který návštěvu kadeřníka či kosmetického salonu prodraží o několik stokorun, nebo zamluvený termín zrušit. Tím se ale lidé dostanou opět na začátek a znovu mohou začít složitě shánět a koordinovat termín v salonu a termín v odběrovém místě.

Otevřou kadeřnictví i manikúry

Domácí

Uznávat se bude antigenní test maximálně 72 hodin starý či PCR test z posledních sedmi dnů. Ten ale vyjde pro samoplátce zhruba na 1500 korun. Zdarma se dělá jen těm, které na test vyšle lékař či hygiena, což často znamená současně karanténu či izolaci – tedy žádný kadeřník.

Bez omezení mohou služeb kadeřníků a dalších využít lidé, kteří jsou již naočkovaní, mají o tom doklad, nebo v uplynulých 90 dnech prodělali covid-19.

Ministerstvo zdravotnictví se přetížení testovacích míst neobává. „Kapacity v současnosti jsou dostatečné, neměl by být zatím problém,“ řekla Novinkám mluvčí resortu Jana Schillerová s tím, že ministerstvo nyní ještě bude zjišťovat kapacity jednotlivých laboratoří.

PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí změní

Domácí

Kosmetičky volají po samotestech

Nepříjemnostem s testováním chce předejít i Unie kosmetiček, která hodlá požádat ministerstvo zdravotnictví o povolení samotestování. Obávají se, že lidé kvůli komplikacím se sháněním testů na profesionálních odběrových místech návštěvu služeb raději odloží na dobu, až nebudou testy potřeba.

„Těšili jsme se na otevření, ale nutnost žádat po klientkách potvrzení o testu z certifikovaného místa vyvolalo mezi kosmetičkami mnoho otázek a způsobilo negativní náladu. Chápu, že je vláda opatrná, ale nastavené podmínky nejsou úplně šťastné. Bohužel je s námi tentokrát vládní představitelé nekonzultovali,” řekla prezidentka Unie kosmetiček Anna Menzelová.

Reklama

Související články

Otevřou kadeřnictví i manikúry

V pondělí 3. května otevřou holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry a další vybrané služby péče o tělo. V pondělí o tom rozhodla vláda premiéra Andreje...

PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí změní

Od pondělí 3. května čeká Česko další rozvolnění. Týkat se bude škol nebo třeba služeb. Novinky přináší seznam změn přehledně.

Výběr článků

Načítám