Hlavní obsah

Jurečka: Zmrazení platů není v rozporu s ústavou, soudci musí být solidární

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) nesouhlasí se stanoviskem ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty), že zmrazení platů soudců může být v rozporu s ústavním pořádkem. Situace je podle něj jiná než v předchozích případech, protože tentokrát si platy zmrazují i politici. Řekl to v neděli v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce České televize.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Dodal, že i soudci mají být solidární se státem.

Vláda ve středu schválila návrh na to, aby platy politiků, soudců a státních zástupců zůstaly od února stejně vysoké jako loni. Šalomoun varoval před tím, že vzhledem k zásahu do platové základny soudců se návrh dostává do možného rozporu s ústavním pořádkem České republiky.

Sněmovna se bude věcí zabývat příští týden, patrně hned v úvodu schůze ve zkráceném jednání ve stavu legislativní nouze.

Soudci si nedají zmrazit platy. Je to protiústavní, tvrdí

Domácí

„Já bych chápal výtky soudců a státních zástupců, kdyby to bylo tak, že bychom neudělali žádný zásah do platů ve veřejné sféře. Kdybychom my, jako sami politici, řekli, že si nezmrazujeme, a udělali to jenom výběrově vůči soudcům a státním zástupcům. Pak bych se vsadil, že to Ústavní soud smete a shodí. Ale taková situace fakt není,“ prohlásil k tomu nyní Jurečka.

Domnívá se, že ministerstvo práce v odůvodnění návrhu na zmrazení platů vysvětlilo, že situace se liší od jiných, kdy soudy dávaly žalobám soudců ohledně platů za pravdu. „Prošli jsme si judikáty Ústavního soudu,“ uvedl.

Vláda se žalob soudců kvůli platům nebojí

Domácí

„Já bych se na místě toho, který to podá a podepíše, velmi styděl,“ řekl ministr k případným žalobám soudců. Zmrazení platů na 11 měsíců podle něj neohrožuje ani majetkové poměry, ani nezávislost soudců. „Jsou schopni po 11 měsících fungovat dál, protože pak se ten mechanismus rozmrazí,“ podotkl.

Ministr také položil otázku, jak jsou soudci a státní zástupci ochotni být solidární se státem, pokud při výši svých příjmů tento vládní krok napadnou.

Také předsedkyně Národní rozpočtové rady a bývalá členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová se zmrazením platů souhlasí. Podle ní totiž platí argument, že stát je ekonomicky v extrémně tíživé situaci. „Všichni, kdo jsme zaměstnanci státu, bychom měli pracovat na tom, aby nám náš chlebodárce nezkrachoval,“ poznamenala.

Vláda schválila zmrazení platů ústavních činitelů

Domácí

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Částka se násobí koeficientem podle odpovědnosti a náročnosti funkce. Už loni platil základ z roku 2020. Důvodem byly úspory za epidemie.

Od letoška je navyšování znovu automatické. Podle vládního návrhu by po zmrazení byla platová základna u soudců 100 872 korun namísto 106 986 korun a u státních zástupců 90 748,80 korun místo 96 287,40 korun.

Proti zmrazení platů se v médiích vymezil prezident Soudcovské unie Libor Vávra. Krok pokládá za neústavní i Unie státních zástupců. Schvalování normy v režimu legislativní nouze by navíc podle unie bylo porušením standardního legislativního procesu. Po přijetí normy nezbyde, než otázku platů řešit civilními žalobami před soudy, dodalo stavovské sdružení.

Reklama

Výběr článků

Načítám