Hlavní obsah

Vláda schválila zmrazení platů ústavních činitelů

Vláda ve středu schválila novelu z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, která má zmrazit platy ústavních činitelů na úrovni loňského roku. Po jednání kabinetu to oznámil premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že ve Sněmovně bude chtít vládní koalice zákon projednat ve zkráceném režimu ve stavu legislativní nouze.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vedle něj premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

Proti zmrazení platů ústavních činitelů, které by se vedle politiků dotklo i soudců a státních zástupců, se představitelé justice ohradili s tím, že jde proti verdiktům Ústavního soudu.

Platová základna u vrcholných politiků (poslanců, senátorů, ministrů) by měla zůstat na úrovni 84 060 korun, a nezvýšila by se tak o 6 procent na 89 155 korun.

Soudci si nedají zmrazit platy. Je to protiústavní, tvrdí

Domácí

U soudců by to místo 106 986 korun mělo být i nadále 100 872 korun. U státních zástupců má platová základna po zmrazení zůstat 90 749 korun namísto 96 287 korun.

Vláda rozhodnutí zdůvodňuje snahou o úspory s tím, že platy se letos zvýší pouze profesím, které bojují v první linii s covidem. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) apeloval v této souvislosti na solidaritu soudců a státních zástupců.

Reklama

Výběr článků

Načítám