Hlavní obsah

Jarní počasí si vzalo dovolenou, do Česka se vrací zima

Během pondělí počasí u nás ovlivní výrazná studená fronta, která je spojená s hlubokou tlakovou níží jménem Ulli se středem nad severní Skandinávií, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Do Česka začne od pondělí proudit arktický vzduch. Na horách napadne až 25 centimetrů sněhu, čeká nás série mrazivých nocí a počasí bude výrazně ovlivňovat silný vítr, který na horách dosáhne rychlosti vichřice, tedy 110 km/h.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Zpočátku bude o Velikonočním pondělí jasno až polojasno, teploty se budou v minimech pohybovat nejčastěji mezi 2 až -2 °C. Postupně bude od severozápadu přibývat oblačnosti se srážkami. Ty budou zpočátku sněhové pouze na horách, postupně ale bude hranice sněžení klesat do zhruba 300 m nad mořem. Ojediněle se mohou vyskytovat i bouřky.

Teploty před přechodem fronty vystoupí na 10 až 14 °C, na jihovýchodě území na 16 °C. Na frontě a po jejím přechodu se ale začne výrazně ochlazovat a teploty budou klesat. Večer budou na severozápadě území klesat pod bod mrazu a tvořit se bude náledí. Během dne bude citelně zesilovat vítr – čerstvý severozápadní vítr bude dosahovat v nárazech rychlosti 55 až 80 km/h, na horách až vichřice 110 km/h. Jeho nejvyšší nárazy naměříme na přechodu fronty.

V úterý bude proměnlivá oblačnost, na většině území sněhové přeháňky, na horách sněžení, v nížinách během dne přechodně déšť se sněhem. Ranní teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C.

Ve středu bude proměnlivá oblačnost, na většině území. Na horách bude sněžit, v nížinách bude padat déšť se sněhem.  Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 3 až 7 °C.

Česko zasáhne silný vítr, bude i sněžit, varovali meteorologové

Počasí

Podobný charakter počasí se udrží i ve čtvrtek. Většinou bude oblačno, přechodně až polojasno, místy sněhové přeháňky, v nížinách déšť nebo déšť se sněhem. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 4 až 8 °C.

Teploty by se měly zvýšit až v závěru týdne. V pátek bude oblačno až polojasno s ranními teplotami v intervalu 2 až -2 °C a denními mezi 8 až 12 °C.

Česko zasáhne silné sněžení, varují meteorologové

Domácí

V sobotu by mělo být oblačno s občasným deštěm, ale rtuť teploměru by měla postupně stoupat. Ranní teploty by měly být mezi -1 °C až 3 °C. Denní teploty 10 až 14 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách sněhové. Ranní teploty -2 a 2 °C. Denní teploty 9 až 13 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám