Hlavní obsah

Máme čisté svědomí, vznik vyšetřovací komise je nesmyslný, řekl Vojtěch

Novinky, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Opoziční ODS a Piráti svolali na čtvrtek mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Po vládě žádali, aby se společností při další vlně více komunikovala. Zároveň žádali i zřízení vyšetřovací komise k ministerským nákupům ochranných zdravotnických pomůcek. K tomu se ale nedostali, schůze byla ve 13 hodin přerušena. Pokračovat bude příští týden.

Živě: Jednání sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line skončil. Děkujeme za pozornost. 

13:00 - Schůze byla přerušena. Pokračovat bude příští týden ve čtvrtek.

12:42 - „Připravenost vlády mohla být lepší,” uvedl lidovecký poslanec Vít Kaňkovský. Vládu vyzval k tomu, aby při případné další vlně zajišťovalo nákup a distribuci pomůcek pouze jedno ministerstvo. Dále je podle něho důležité, aby stát navýšil kapacitu testování. Bez toho by muselo dojít k opětovnému vypnutí České republiky.

Vnitro v případě druhé vlny nevylučuje další nákupy pomůcek z Číny

Domácí

12:30 - Poslanec Lukáš Bartoň (Piráti) zkritizoval přístup ministerstva školství v čele s Robertem Plagou (ANO). „Nebyla zde předvídatelnost ze strany ministerstva školství. Nevěděli jsme co se stane,” sdělil na plénu. Vyzval proto resort školství, aby měl připravený plán, podle kterého by fungovaly školy, když by se situace zhoršila.

12:10 - Piráti navrhli usnesení, v kterém chtějí vyzvat vládu, aby informovala v případě druhé vlně společnost pravidelně a věcně. „Potřeba je prezentovat to srozumitelně, aby se na to mohli připravit například i lidé, kteří mají zdravotní potíže,” sdělil na plénu Pirát Jakub Michálek.

11:50 - Jako první zákonodárci projednávají bod, v rámci kterého budou vyhodnocovat průběh první vlny pandemie koronaviru.

11:43 - Poslanci program schůze schválili. 

11:37 - Na plénu vystoupil i šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL).  Ten zkritizoval nedostatečnou ekonomickou pomoc některým skupinám obyvatel. „Nedostalo se ekonomické pomoci například živnostníkům na vedlejší úvazek. Ti nemají žádnou kompenzaci doposud,” sdělil Jurečka.

11:21 -  Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) je nutné, aby stát měl dostat peněz pro podporu některých skupin občanů i v budoucnu. „Je potřeba pracovat s vědomím toho, že ekonomické problémy nás budou čekat ještě minimálně několik měsíců, nebude-li to otázka roku či dvou,” uvedl ministr.

Stát zvažuje vstup do Smartwings. Nevím, proč to máme platit, reaguje Kalousek

Ekonomika

11:06 - Slova se chopil šéf poslaneckého klubu Miroslav Kalousek (TOP 09). „Řada rozhodnutí, která vláda činila, nebyla podložena daty. Vláda rozhodovala na základě informací, které společnost neměla. Můžeme jen spekulovat jestli je měla či nikoli,” sdělil Kalousek.

11:01 -  Poslanci se zatím ještě k hlasování o pořadu schůze nedostali.

10:55„Máme zcela čisté svědomí, že jsme postupovali tak, jak to jen bylo možné," řekl také poslancům Vojtěch. Poukázal na to, že v červnu zahájí kontrolu nákupu pomůcek Nejvyšší kontrolní úřad. Vytvoření sněmovní vyšetřovací komise by proto podle něj bylo "duplicitní a nesmyslné".

10:52 - „Nejhorší situace je ale na Karvinsku. Dnes tam mám přes 300 nakažených, jsou to jak horníci, tak jejich rodinní příslušníci,” dodal Vojtěch.

10:40  -  Ministr zdravotnictví upozornil také na to, že v České republice jsou aktuálně dvě problematické oblasti, a to v Praze a na Karvinsku. „V Praze zaznamenáváme komunitní šíření, kdy nejsme schopni nalézt kontakt nakaženého pacienta,” sdělil Vojtěch.

Rozvolnění nic nebrání, rizika jsou jen lokální

Domácí

10:32 - „Nakonec jsme to zvládli. Zdravotnictví zajistilo kompletní ochranu pro klíčové nemocnice,” dodal Vojtěch.

10:20 -  Slova se chopil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Ochranných prostředků bylo zoufale málo a my si nedokázali představit jejich reálnou potřebu. Z toho se musíme poučit,” uvedl Vojtěch.

Vojtěch: Nová chytrá karanténa letos vyjde asi na 200 milionů

Koronavirus

10:08 - Podle ministra vnitra by měl okolnosti nákupů prověřit Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), nikoli Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny. S tím souhlasí také šéf komunistů Vojtěch Filip a předseda SPD Tomio Okamura.

9:51 - Podle něho pak pomůcky nešlo nakoupit v jiné zemi než v Číně. „V Evropské unii měly všechny státy stejné problémy,” hájil Hamáček.  Bez krizového nákupu ochranných prostředků v Číně by Česko podle něho žádné nemělo.

9:42 - Hamáček následně reagoval na kritiku, že ministerstva nenakupovala ochranné pomůcky od českých firem. „V České republice neexistovala dostatečná nabídka ochranných prostředků,” sdělil Hamáček.

Petříček rozlítil Hamáčka, ale ve vládě zůstane

Domácí

9:30 - Na schůzi by měli poslanci mimo jiné zhodnotit průběh první vlny pandemie. Řešit by měli i nákupy ochranných pomůcek.

9:25 - Na plénu vystoupil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Řítila se na nás krize a Česká republika na ni, jako většina států, nebyla připravena,” sdělil Hamáček. Podle něho tehdejší zásoba ochranných pomůcek stačila pouze pro jednu nemocnici na 10 dní.

9:15 - „Žádám vládu, aby nás informovala o tom, jak jsme připraveni k prevenci případné druhé vlny,” vyzval poslance Fiala.

9:10 - Podle Fialy čekají vládu teď tři důležité úkoly. Při další vlně epidemie už podle něho nesmí dojít k tomu, že se plošně vypne fungování České republiky. Zároveň se musí ochránit ekonomicky ti, kteří mají na pomoc nárok. V neposlední řadě musí vláda vyřešit, jak postavit Česko opět na nohy.

Poslanci řešili pomoc pro kulturu, sport i odklad EET

Domácí

9:05 - Jako první se chopil slova šéf ODS Petr Fiala. „Nikdo z nás nemá jistotu, zdali jsme na konci krize. Musíme si proto říci, co je důležité do budoucna,” sdělil na úvod.

9:00 - Schůze v Poslanecké sněmovně byla zahájena.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu. 

Je ale možné, že program samotné schůze poslanci neschválí. Například vládní ČSSD už ohlásila, že její konání podpoří. Naopak opoziční hnutí SPD označilo iniciativu za pouhou politickou show. I přesto, že by ale její průběh nepodpořili, očekává dlouhá debata.

ODS a Piráti chtějí řešit postup vlády při koronaviru. Svolali mimořádnou schůzi

Domácí

„Na podzim nás možná čeká další vlna koronakrize. Je důležité vyhodnotit si, jak se věci řešili, abychom se poučili do budoucnosti,” sdělil na tiskové konferenci před zahájením schůze předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Strana proto navrhla usnesení, které budou vládu zavazovat k preventivním opatřením proti druhé vlně epidemie. „Aby se nemohla opakovat stejná situace,” sdělil dříve Pirát Jakub Michálek.

Výběr článků

Načítám