Hlavní obsah

Petříček rozlítil Hamáčka, ale ve vládě zůstane

Právo, Jan Rovenský

Navzdory bouři, kterou rozpoutal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) článkem kritizujícím Izrael kvůli zvažované anexi palestinských území, předseda soc. dem. a vicepremiér Jan Hamáček za šéfem diplomacie stojí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (oba ČSSD).

Článek

„Petříček má Hamáčkovu podporu i nadále, o jeho odvolání se neuvažuje. Článkem ho ale nepříjemně zaskočil a rozlítil,“ sdělil Právu zdroj blízký šéfovi ČSSD. V úterý žehlil ministr Petříček vztahy na schůzce s izraelským velvyslancem.

Na Petříčka se kvůli článku v sobotním Právu, jehož spoluautory byli exministři zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09), snesla kritika od prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO), že text jde proti české zahraniční politice.

Petříčkovo jméno přišlo na přetřes také na úterní schůzce šéfa KSČM Vojtěcha Filipa a Zemana na Hradě. „V zahraniční politice zastávám trochu jiný názor než prezident. On zdůraznil přátelské vztahy s Izraelem, já jsem zdůrazňoval platné rezoluce OSN s tím, že jsme se shodli na tom, že najdeme nějaký postup, který by více sjednocoval zahraniční politiku ČR,“ řekl Právu Filip.

Komunisté se po zveřejnění článku za Petříčka postavili, přitom před dvěma týdny Filip ministra obvinil z fašistických tendencí a žádal jeho hlavu. Na své kritice ale šéf KSČM trvá.

„S prezidentem máme každý jiné důvody pro kritiku pana Petříčka, ale shodujeme se na tom, že není tím, kdo by dobře reprezentoval zahraničněpolitickou orientaci ČR,“ dodal Filip pro Právo.

Češi na krátké cesty na Slovensko mohou bez testu, ale s formulářem

Koronavirus

Premiér Babiš se k Petříčkově osudu vyjadřovat nechtěl. „Pan Petříček je nominace ČSSD, ne moje. Je to podle koaliční smlouvy,“ sdělil včera Právu.

Petříček se v úterý sešel i s izraelským velvyslancem v Praze Danielem Meronem. „Věřím, že jsme si vše vysvětlili. Hovořili jsem s panem velvyslancem, že novinový článek, který jsme s kolegy vydali, vychází z naší dlouhodobé pozice, která je postavena na respektování mezinárodního práva, s jehož porušením máme sami neblahé zkušenosti,“ citovala ČTK Petříčka.

Čeká se na Sněmovnu

Ministr podle svých slov velvyslance ubezpečil, že na přátelských vztazích Česka s Iz­raelem se nic nemění a Česko má nadále velký zájem na jejich dalším rozvoji. Podotkl, že chce například posílit spolupráci mezi EU a Izraelem v praktické rovině a v této věci by mohla pomoci Praha.

Článkem ministra Petříčka a jeho předchůdců by se měla zabývat i Sněmovna. Poslanci se však zachovali šalamounsky. S návrhem na rozšíření schůze o bod týkající se česko-izraelských vztahů přišla místopředsedkyně klubu ODS Jana Černochová, avšak její návrh neprošel. Podporu získala jen u svých partajních kolegů a u poslanců SPD, lidovců a STAN.

„Sněmovna by v této záležitosti měla dát jasně najevo, že na pozici České republiky se nic nemění, že našemu partnerovi důvěřujeme a podporujeme jej v mírovém úsilí,“ zdůvodnila návrh Černochová.

Zeman se kvůli Izraeli obul do Petříčka, Zaorálka a Schwarzenberga

Domácí

Naproti tomu obdobný návrh předsedy skupiny přátel Česko-Izrael Miloslava Janulíka (ANO) podporu získal. Není však jisté, zda a kdy se poslanci budou tímto tématem zabývat, protože neprošel jeho nápad na pevné zařazení bodu na dnešní odpoledne. V krajním případě tak může nastat situace, že se poslanci ke schválenému bodu vůbec nedostanou.

O výsledku hlasování mezi Černochovou a Janulíkem rozhodlo, že hlavně Babišovi poslanci nechtěli ponechat tuto iniciativu opoziční ODS. Kromě toho ODS má připravený mnohem razantnější text usnesení, ve kterém chce článek výslovně odsoudit.

Návrh jmenovitě cílí na Petříčka, Zaorálka a Schwarzenberga s tím, že jejich slova jsou nepatřičná a poškozují vzájemné přátelské vztahy i pozici Izraele v mezinárodním společenství. Poslanci by podle představ ODS měli vedle potvrzení vzájemných přátelských vztahů odmítnout „jakékoli snahy o zpochybňování a relativizaci práva Státu Izrael na vlastní existenci a obranu“ a vyzvat vládu, aby napříště eliminovala podobná dílčí osobní vyjádření některých politiků.

Izrael vs. Palestinci, polemika nabírá obrátky

Zahraniční

Janulíkův návrh naopak počítá s prohlášením, podle kterého Sněmovna označí Izrael za jedinou plně fungující demokracii na Blízkém východě s tím, že poslanci vyjadřují podporu strategickému partnerství mezi oběma státy, které je založeno na vzájemném respektu, společných hodnotách a zájmech a jehož cílem je bezpečnost a prosperita. S usnesením podobného vyznění počítá i Hamáček, jak avizoval už v pondělí.

Sněmovna by také – podle návrhu Janulíka – měla vyzvat českou vládu, aby se zasadila o brzké konání společného jednání s novou izraelskou vládou.

Reklama

Výběr článků

Načítám