Hlavní obsah

Jak se zbavit nevyužitých vakcín. Přenechat jiným, další prodat, plánuje Babiš

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

V Česku v poslední době zpomaluje tempo očkování a zájem o vakcíny se snižuje. Země tedy řeší, co s těmi přebytečnými. Vláda plánuje část vakcín darovat či přenechat členským zemím nasmlouvané dodávky, za něž Česko ještě nezaplatilo. Novinkám to řekl premiér Andrej Babiš. Existují i možnosti, že se již dodané vakcíny prodají do zahraničí, například do Asie.

Foto: Novinky

TK po mimořádném jednání vlády 30.7.2021

Článek

Ačkoliv premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek na tiskové konferenci po jednání vlády mluvil o tom, že Česko už prodává přebytečné vakcíny proti covid-19 jiným zemím, ještě se tak neděje.

„Vakcín máme dostatek. My, a to už je vám známo, jsme pustili vakcíny a prodáváme vakcíny...,” prohlásil na páteční tiskové konferenci po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO).

Vláda daruje 2,4 milionu vakcín na Balkán, do Afriky a Asie

Domácí

Novinky se následně na předsedu vlády obrátily s doplňujícími dotazy, komu se vakcíny prodávají, v jakém množství a za jakou cenu.

Přenechat, prodat, darovat

Podle premiéra se část z dodávek ve 3. a 4. kvartálu letošního roku plánuje přenechat ostatním členským zemím EU, které o ně projeví zájem. Další část se prodá.

Do Česka v srpnu podle Babiše nedorazí kompletní dodávka od Pfizeru, kterou si převezme Slovensko. Původně se mělo jednat o milion dávek, podle premiéra Slováci odeberou jen 780 tisíc dávek.

„My náš závazek snížíme o milion a řekneme Pfizeru, že si to místo nás vezme Slovensko. Ti si to zaplatí a běží to úplně mimo nás. Nic se nefakturuje. To je nejlepší způsob, jak se toho vzdát,” přiblížil pro Novinky premiér.

Plány jsou ale takové, že se budeme zbavovat vakcín
premiér Andrej Babiš

Podobný scénář, kdy Česko nepřevezme své nasmlouvané dodávky a přenechá je jiným státům je podle premiéra nejjednodušší. Podobně to řeší i ostatní země, které mají stejně jako my přebytek vakcín. Ten je obecně způsoben tím, že státy nasmlouvaly větší množství dávek, než potřebovaly, aby dostaly vakcíny dřív.

Po Praze bude jezdit očkovací autobus: žádná registrace a vakcína na přání

Domácí

K samotnému prodeji, o kterém Babiš v pátek ráno mluvil zatím podle jeho následného upřesněné pro Novinky ještě nedochází. „Pokud se toho takhle nevzdáme ve prospěch někoho, tak to prodáme. To budeme ale dělat až později. Ještě nic neprodáváme,” doplnil.

Říci, kolik se toho tedy bude prodávat a komu, podle něj v současnosti nelze. „Je to živý byznys, nedá se to teď říct. Mění se to. Plány jsou ale takové, že se budeme zbavovat vakcín,” přiblížil premiér.

Pokud se budou vakcíny prodávat, Česko na tom nic nevydělá. Podle Babiše totiž nesmí země z přeprodeje vakcín mít žádný zisk. Prodávat se tedy bude za nákupní cenu. V případě Pfizeru jde o cenu 15,5 eura za dávku, u Moderny o 28,5 eura, u nejlevnější AstraZeneky 2,9 eura a u jednodávkové Johnson & Johnson o deset dolarů.

Dar 2,4 milionu vakcín

Doposud, i podle pondělního rozhodnutí kabinetu, je známo pouze to, že Česko do konce roku poskytne darem nejméně 2,39 milionu vakcín proti covidu-19 balkánským zemím, Africe a Asii. O probíhajícím prodeji se zatím nemluvilo.

Na darování se dohodli lídři členských zemí EU v rámci iniciativy Covax, podle které unie daruje třetím zemím společně 100 milionů dávek očkovacích látek. Nad rámec této dohody Česko hodlá darovat 250 tisíc dávek vakcín Vietnamu a 30 tisíc dávek Tchaj-wanu.

Reklama

Související články

O šéfovi BIS se rozhodne příští týden

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce vyřešit, kdo povede Bezpečnostní informační službu (BIS) po skončení mandátu současného šéfa Michala Koudelky, příští týden....

Výběr článků

Načítám