Hlavní obsah

Já už sem ani chodit nebudu, reagoval Babiš na komplikace ve Sněmovně

Novinky, zpe
Praha

Je to skandál. Tak zhodnotil premiér Andrej Babiš (ANO) středeční jednání Poslanecké sněmovny o daňovém balíčku, který se zatím nedaří koalici u poslanců prosadit. Novinkám řekl, že už do Sněmovny nebude chodit. Vláda je přitom podle Ústavy odpovědná Poslanecké sněmovně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Už dvě hodiny tady nepracuju, já už sem ani chodit nebudu. Je to skandál, nemůžu pracovat. Lidi, co tady sedí, taky nemohou pracovat. Nemůžu tady sedět a poslouchat ty nesmysly,“ řekl Novinkám Babiš.

Vadí mu středeční jednání Sněmovny, na kterém se poslanci hádají kvůli daňovému balíčku. Opozice přednášela několikahodinové projevy, koalice opoziční poslance obviňovala z obstrukcí.

Vláda se zvyšováním daní opět narazila ve Sněmovně do opoziční zdi

Domácí

Babiš také reagoval na článek Novinek o tom, že má už teď ve Sněmovně více omluvenek, než měl Bohuslav Sobotka (ČSSD) coby premiér za čtyři roky. Účastní se zhruba čtvrtiny hlasování.

„Říkal jsem Faltýnkovi, nechť podpoří ten návrh klouzavého mandátu, co předložili Piráti,“ prohlásil Babiš.

Babiš už má ve Sněmovně víc omluvenek, než měl Sobotka coby premiér za čtyři roky

Domácí

Ministři by se museli vzdát místa ve Sněmovně

Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek navrhl změnu Ústavy, která by klouzavý mandát zavedla. V praxi by to znamenalo, že ve chvíli, kdy se poslanec stane členem vlády, vzdá se místa ve Sněmovně. Na uvolněné místo nastoupí náhradník. V případě ukončení vládního angažmá se dotyčnému poslanecký mandát vrátí. Ke změně Ústavy je potřeba 120 hlasů, hnutí ANO a Piráti mají dohromady 100 hlasů.

Podle současného systému je jedno, jestli je ministr zároveň poslancem. Někteří ministři, kteří zároveň sedí na poslanecké židli, mají kvůli pracovním povinnostem slabší docházku ve Sněmovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám