Hlavní obsah

Babiš už má ve Sněmovně víc omluvenek, než měl Sobotka coby premiér za čtyři roky

Novinky, Barbora Zpěváčková

I když je Sněmovna teprve v polovině funkčního období, premiér Andrej Babiš (ANO) už má na kontě víc omluvenek, než měl Bohuslav Sobotka (ČSSD) coby premiér za čtyři roky. Babiš k tomu Novinkám řekl, že je často na cestách a dělá ekonomickou diplomacii.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jak chyběl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) coby premiér ve Sněmovně a jak chybí premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

Ze sněmovní statistiky vyplývá, že se Bohuslav Sobotka (ČSSD) v letech 2013 až 2017, tedy v době, kdy seděl v premiérském křesle, účastnil 48 procent hlasování. Během čtyř let byl omluven 2614krát, na 1717 hlasování nebyl přihlášen.

Současný premiér Andrej Babiš (ANO) bývalého předsedu vlády „předběhl“ už nyní. Od ustavení Sněmovny na podzim 2017 do listopadu 2019 byl Babiš coby premiér omluven 2765krát a 286krát byl nepřihlášen. Účastnil se 26,5 procenta hlasování.

„Nevím, co dělal Bohuslav Sobotka jako premiér. Já jsem často na cestách a snažím se dělat ekonomickou diplomacii v Evropě. Pomáhám našim exportérům,“ řekl k tomu Novinkám Babiš, který byl po většinu doby trvání Sobotkovy vlády ministrem financí a vicepremiérem.

Babiš: Nekopu se do zadku

Premiér o Sněmovně dlouhodobě prohlašuje, že je to „žvanírna“. Nedávno se stal terčem opoziční kritiky, když v dolní komoře chyběl během prvního čtení státního rozpočtu na rok 2020.

Babiš byl tou dobou v Japonsku, kde zastupoval prezidenta Miloše Zemana. Ten naopak do Sněmovny přišel. „Reprezentuju tady ČR, pracuju tady. Nekopu se do zadku,“ obhajoval se tehdy premiér, který se v Japonsku zúčastnil oficiálního uvedení císaře Naruhita na trůn.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jak ve Sněmovně chybí členové vlády, kteří mají zároveň poslanecký mandát.

Další ministři, kteří mají zároveň poslanecký mandát, ve Sněmovně také často chybějí. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se účastnil pouze 54,9 % hlasování. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se účastnil 62,1 % hlasování.

Lépe jsou na tom ministři za hnutí ANO. Klára Dostálová chyběla na 24,9 % hlasování, ministr životního prostředí Richard Brabec na 15,4 % a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pouze na 14,8 %. Ostatní členové vlády nejsou poslanci.

Klouzavý mandát v nedohlednu

„Vždy jsem mluvil o tom, že by byl dobrý klouzavý mandát. Ministr a premiér mají pracovat ve vládě,“ konstatoval Babiš. Klouzavý mandát znamená, že ve chvíli, kdy se poslanec stane členem vlády, tak by se měl vzdát místa ve Sněmovně.

Změnu Ústavy, která by klouzavý mandát zavedla, už letos v únoru předložili Piráti. Podle předlohy by na uvolněné místo nastoupil náhradník. V případě ukončení vládního angažmá se dotyčnému poslanecký mandát vrátí.

„Za současného stavu poslanec, který se stane členem vlády, dále vykonává obě tyto funkce. Typickým důsledkem je nízká účast členů vlády, kteří jsou zároveň poslanci, při hlasováních,“ uvedl v únoru autor návrhu a šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. Sněmovna ale předlohu ještě neprobírala.

Podle současného systému ministr nemusí být poslancem. Nebyl například zvolen nebo vůbec nekandidoval do Sněmovny. Teoreticky také ministr může na poslanecký mandát rezignovat.

Anketa

Souhlasili byste s tím, aby se poslanci, kteří se stanou ministry, museli vzdát poslaneckého mandátu?
Ano
92,1 %
Ne
7,9 %
Celkem hlasovalo 2077 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám