Hlavní obsah

I negativní kampaň, jakou udělalo Spolu, se musí hlásit

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva ve čtvrtek představil premiér Andrej Babiš (ANO) svůj volební program s názvem „Až do roztrhání těla“, pochlubil se na Twitteru lídr trojkoalice Spolu Petr Fiala, že už mají danou značku zaregistrovanou.

Foto: koláž SPOLU a ČTK

Článek

Po rozkliknutí odkazu www.azdorozthanitela.cz se na obrazovce objeví trojice hlavních tváří koalice. „Budeme bojovat, dokud nezvítězí změna. Až do roztrhání těla,“ napsal Fiala v době, kdy hnutí ANO svůj program v Ústí nad Labem představovalo. Připojil mrkajícího smajlíka a odkaz na zmíněnou doménu, na níž je hlavní fotka kampaně s Fialou, šéfkou TOP 09 Markétou Adamovou, předsedou lidovců Marianem Jurečkou.

Vizuály kopírují grafiku ANO, ale ztvárněni jsou na nich Babiš, šéf SPD Tomio Okamura a předseda KSČM Vojtěch Filip podle dřívějších plakátů koalice Spolu varujících před vládou zmíněných tří subjektů.

Kampaň koalice Spolu cílená proti hlavnímu vyzyvateli Andreji Babišovi (ANO), ale i proti KSČM a SPD, se musí vykázat Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí jako kterákoli jiná jejich reklama.

Foto: web ODS

Vizuály koalice Spolu, které kopírují grafiku kampaně ANO.

„Je to jejich vlastní kampaň. V tomto případě se vyjadřují v neprospěch někoho, ale to je úplně jedno. Negativní kampaň je naprosto legitimní formou kampaně a platí tam úplně stejná pravidla,“ řekl ve čtvrtek Právu Jan Outlý, který má v úřadu na starosti kontrolu sněmovní kampaně.

Do roztrhání těla. Koalice Spolu vytrolila ANO

Parlamentní volby

ODS, potažmo koalice Spolu musí vykázat platbu za registraci domény azdoroztrhanitela.cz, stejně tak za plakáty s negativní reklamou a musí tam být všude označen zadavatel/zpracovatel reklamy. To platí i pro obrázky na sociálních sítích. „To tam zapsáno je, takže je to v pořádku,“ potvrdil Outlý. Každá strana, hnutí i koalice má ze zákona limit na kampaň před sněmovními volbami 90 milionů korun.

Podle Jana Outlého volební zákon už neřeší situaci, kdy si strana propůjčí vizuální podobu kampaně jiného sub­jektu.

Žádní ilegální migranti, průměrný důchod 20 tisíc. Babiš zahájil kampaň

Parlamentní volby

„To by asi byla záležitost nějakého občanskoprávního sporu. Pokud jde o volební zákon, tak je tam jen ustanovení, že kampaň musí probíhat čestně a poctivě. Zejména se nesmí o ostatních šířit nepravdivé informace. Ale to není věc, kterou by řešil úřad, ale je to spíš na nějakou volební stížnost po volbách,“ přiblížil.

Reklama

Výběr článků

Načítám