Hlavní obsah

I když matka pracuje, bez alimentů na dárky nemá

Právo, Jan Martinek

Když Moničiny děti jako každý rok píší před Vánoci dopis Ježíškovi, přejí si dražší dárky, aby jim je máma „nemusela kupovat“. Vědí totiž, že si je Monika jako samoživitelka nemůže dovolit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Děti mi chtějí ušetřit, a tak píšou Ježíškovi. Já to oceňuji a současně přemýšlím, jak z toho ven,“ vypráví rozvedená Monika, které bývalý manžel dluží na výživném zhruba 300 tisíc. Matka dvou dětí, která má k hlavnímu pracovnímu poměru ještě dvě brigády, aby děti jakž takž uživila, počítá každou korunu a předvánoční čas není výjimkou.

„Pod stromečkem je nakonec jen něco, na co finančně stačím, a věci, které jsou potřebné, jako oblečení. V zaměstnání dostáváme bonusy ve formě poukázek, které berou v knihkupectví, a mou záchranou je vášeň dětí pro knížky,“ říká Monika.

Zálohované výživné by bylo 15 až 25 procent průměrné mzdy na dítě, navrhla Maláčová

Domácí

Stejný problém jako ona řeší i mnoho dalších samoživitelek a samoživitelů. Průzkum, který nedávno provedla Asociace neúplných rodin a jehož se účastnilo na 1000 rodičů, ukázal, že pro dvě třetiny samoživitelek jsou Vánoce nejvíce stresujícím obdobím roku. Třiasedmdesát procent z nich nemá našetřeno.

Třetina (32 procent) rodičů proto utratí za vánoční dárky maximálně dva tisíce korun, víc si nemůžou dovolit. Jiná třetina samoživitelů neutratí za Vánoce skoro nic.

„Finanční situace rodičů samoživitelů je nesnadná v jakékoliv době. Období Vánoc je však spjato s obdarováváním. Vzhledem k tomu, že mnoho maminek samoživitelek svou rodinu živí jen z jednoho příjmu a alimentů se buď nedočkají nikdy, případně dostávají úplné minimum, poptávka po nárazových pracích a brigádách výrazně roste,“ říká Iveta Novotná, ředitelka programu VašeVýživné.cz.

Možná máme hezčí Vánoce než ostatní. Pod stromečkem nejsou drahé dárky a není jich mnoho, ale máme krásnou atmosféru
samoživitelka Monika

Návrh zákona o zálohovaném výživném, podle kterého by rodičům v nouzi alimenty hradil stát a na dlužnících je potom vymáhal, už připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Pokud projde legislativním procesem, měl by začít platit od roku 2021. O dávku by mohli žádat lidé, kteří nedostali zaplaceno dva měsíce, ale s podmínkou, že dluh začali soudně nebo exekučně vymáhat. Jejich děti musí také řádně chodit do školy.

Moničiny děti vědí, že máma nemá na drahé vánoční dárky peníze. Podle průzkumu o své špatné finanční situaci se svými dětmi hovoří zhruba polovina rodičů, 36 procent s tím nechce své děti zatěžovat a snaží se, aby si děti Vánoce užily.

Bez půjček, raději něco vyrobí a ušijí

Sonda také ukázala, že se samoživitelé před Vánoci spíše vyhýbají půjčkám: na tom se shodlo 68 procent dotázaných. Když si půjčují, tak od rodiny nebo od přátel. Ti, kteří si nemohou dovolit žádné dárky kupovat, raději svým dětem něco vyrobí nebo ušijí.

„Za velmi pozitivní zprávu považuji vysoké číslo, které vypovídá o tom, že se rodiče samoživitelé i přes svou nelehkou situaci snaží vyhýbat půjčkám. Přesto by však bylo vhodné, aby se stát zamyslel nad možnostmi finanční výpomoci všem rodičům, kteří z důvodu nedostatku financí nemohou dětem nebo sobě samotným dopřát alespoň základní potřeby, jichž se jim nedostává,“ podotkla Novotná.

A její slova ostatně potvrzuje i Monika. „V době největší krize jsem si peníze na dárky jednou půjčila. Znovu to naštěstí nutné nebylo,“ řekla.

Vyplatí se peníze odkládat

Iveta Novotná samoživitelům v nouzi doporučuje průběžně si peníze odkládat a na svátky se připravovat. „Obecně se doporučuje šetřit si peníze na takové velké výdaje stranou a připravovat se na nečekané situace průběžně. Velmi pozitivní je pomoc ze strany nejrůznějších institucí, které nabízejí bezplatnou pomoc rodičům samoživitelům,“ řekla.

Zastávat roli obou rodičů neprospívá samoživitelkám ani jejich dětem

Děti

I přes nelehkou finanční situaci se Monika snaží brát vše s nadhledem. „Možná máme hezčí Vánoce než ostatní. Pod stromečkem nejsou drahé dárky a není jich mnoho, ale máme krásnou atmosféru,“ řekla.

„Zdobíme společně dům, chodíme na večerní procházky prohlížet světýlka v zahradách, pečeme spolu cukroví, večery trávíme povídáním u zapálené svíčky a na Štědrý den nesmí chybět rozkrojené jablíčko a lodičky ze skořápek,“ uzavírá.

Anketa

Způsobuje vám nákup dárků a další výdaje spojené s Vánoci finanční problémy?
Ano, vážné
14,2 %
Ano, ale dá se to zvládnout
30,6 %
Ne
55,2 %
Celkem hlasovalo 4187 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám