Hlavní obsah

Zálohované výživné by bylo 15 až 25 procent průměrné mzdy na dítě, navrhla Maláčová

Aktualizováno

Zálohované výživné by mohlo být od roku 2021. Dle věku dítěte by činilo 15 až 25 procent průměrné mzdy, stát by peníze následně vymáhal po neplatiči. Plyne to z návrhu ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Maláčová na sjezdu ČSSD

Článek

O dávku by mohli žádat lidé, kteří nedostali alimenty na děti nejméně dva měsíce, ovšem s tou podmínkou, že dluh sami začali vymáhat soudně či v exekuci. Obracet se podle návrhu budou na úřad práce. Ten by pak peníze po neplatiči vymáhal.

Podmínkou bude také to, že děti budou řádně navštěvovat školu nebo poslední rok předškolní docházky.

Podle podkladů k zákonu činí výživné v průměru 2991 korun. Návrh počítá s tím, že by stát dětem poskytoval tolik, kolik by jim měl podle soudního rozhodnutí či notářského zápisu posílat neplatič. Nejvýš by ale vyplatil dětem do šesti let 15 procent průměrné mzdy, od šesti do deseti let 17 procent, od deseti do 15 let 19 procent, od 15 do 18 let 22 procent a při studiu od 18 do 26 let čtvrtinu.

Průměrná mzda za loňský rok činila 31 885 korun. Výživné od státu by se tak podle potomkova věku pohybovalo nejvýš do 4783 až 7971 korun. Pokud by rodič dětem posílal jen část alimentů, stát by je celé dorovnal, ale také nejvýš do stanoveného podílu průměrné mzdy.

Maximální výše dávky zálohovaného výživného
věk dítětemaximální zálohované výživné
do 6 let15 %
6 až 10 let17 %
10 až 15 let19 %
15 až 18 let22 %
18 až 26 let25 %

Výhrady k zálohovanému výživnému má ministerstvo financí a skepticky se k tomu vyjádřil i premiér Andrej Babiš. Maláčová ale argumentuje, že zálohované výživné je v koaliční smlouvě mezi ANO a ČSSD. Minulá vláda o něm také uvažovala, nedokázala se ale shodnout na znění návrhu.

Maláčová připravila už na začátku tohoto roku jeden návrh, ten navrhoval, že by dávku dostávaly jen rodiny s příjmem do 2,7násobku životního minima nebo všechny děti. Byla by maximálně 2500 korun.

Výše alimentů není v Česku stanovena, záleží na dohodě rodičů či rozhodnutí soudu.

Maláčová chce vzít slevy na daních 76 tisícům lidí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám