Hlavní obsah

Hygienici stále nevědí, kde se lidé nejčastěji nakazí

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život v Česku se blíží k normálu, počty nově nakažených jsou nízké. I přesto se neví, kde se tato hrstka lidí nakazila. Podle pražské hlavní hygieničky Zdeňky Jágrové to totiž není možné určit kvůli stále probíhajícímu komunitnímu šíření.

Foto: Novinky

Vývoj týdenní nákazy v Praze

Článek

Počty nově nakažených již několik týdnů klesají, za čtvrtek přibylo v Česku 190 nově nakažených koronavirem. Celostátní týdenní incidence, což je jedno z hlavních vládních kritérií pro rozvolňování, je 16 nových přírůstků v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Epidemie je tedy nyní na ústupu a při těchto číslech hygienici zvládají i obstojně trasovat nakažené i jejich kontakty. Úspěšnost trasovaní u nakažených lidí je 88 procent, u jejich rizikových kontaktů je to pak 86 procent.

V Praze v posledních dnech přibývá mezi 20 a 30 případy denně, ve čtvrtek to bylo například 28. Novinky se obrátily na pražskou hlavní hygieničku Zdeňku Jágrovou s dotazem, kde se nyní lidé nejčastěji nakazí.

„Nemůžu vám to říct. V době, kdy ještě probíhá komunitní šíření, byť je těch osob méně, tak my nevíme, kde se lidé nakazili. Nevědí to ani oni sami, nedokážou to predikovat. Víme třeba počty školních dětí, ale jinak prostě nevíme,” řekla Novinkám Jágrová s tím, že za takové situace je velmi obtížné zjistit společný zdroj nákazy.

Ještě před Jágrovou redakce prostřednictvím tiskového odboru ministerstva zdravotnictví oslovila se stejným dotazem zaměřeným na celorepubliková data i hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Odpověď však doposud nedorazila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám