Hlavní obsah

Hřib: Pospíšil situaci hrotí, téma Pražské plynárenské neopustíme

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) situaci v pražské koalici zbytečně hrotí. Hřib tak reagoval na nedělní usnesení zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a lidovců), které odsuzují Hřibovo chování a požadují změnu jeho politického stylu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Hřib na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy.

Článek

„Pan předseda Pospíšil to zbytečně hrotí. Rád si vyslechnu návrhy koaličních partnerů, co by mohlo fungovat lépe, ale nelze čekat, že téma plynáren opustíme,“ uvedl Novinkám v reakci na nedělní setkání klubu Spojených sil primátor Zdeněk Hřib.

Klub Spojených sil se v neděli večer radil, jak postupovat v rámci koaliční spolupráce, kde se už několik týdnů vede spor mezi zástupci TOP 09 a Piráty ohledně fungování v městské firmě Pražská plynárenská.

„Odsuzujeme chování primátora Hřiba, který nekompetentně zasahuje do pravomocí TOP 09 a STAN. Vyzýváme primátora k respektování koaličních pravidel a žádáme Piráty o koaliční jednání na téma politický styl primátora,“ stojí v usnesení, které v neděli večer přijal klub a které mají Novinky k dispozici.

Piráti minulé pondělí navrhli odvolání šéfa Pražské plynárenské Pavla Janečka, s čímž Spojené síly nesouhlasí a označují to za vměšování se do jejich pravomocí a porušení koaliční smlouvy. Nejdříve chtějí, aby proběhlo koaliční jednání i za přítomnosti ředitele a všechny strany si vyslechly pirátské výhrady.

Hřib: Řešíme korupci

Piráti dlouhodobě upozorňují, že společnost podle nich nefunguje transparentně, neposkytuje informace zástupcům města a rozdělila statisícové tantiémy pro bývalé členy dozorčí rady. Primátor Hřib připomíná i vztah společnosti Revis s TOP 09, v rámci něhož strana od společnosti získala statisícové sponzorské dary, a zároveň je dodavatelem Pražské plynárenské.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 a lídr společné kandidátky koalice TOP 09 a Starostů a nezávislých, s podporou Strany zelených a Liberálně ekologické strany Jiří Pospíšil

„Chci věřit tomu, že nejde o uměle vyvolaný spor k zakrytí reálných problémů v plynárnách. Plynárnám jsme se věnovali dlouhodobě z opozice a nyní v koalici zastává Adam Zábranský pozici radního pro transparentnost. Podle koaličního programu se tedy věnujeme zvýšení informovanosti a systémovým protikorupčním opatřením v městských firmách, včetně plynáren,“ dodal Hřib.

Zvýšení daně z nemovitosti

Spory mezi Piráty a Spojenými silami se v koalici stále prohlubují. Nejde pouze o Pražskou plynárenskou, ale například i o zvýšení daňové zátěže v souvislosti s prázdnými byty nebo s nově navrženým zvýšením daně z nemovitosti.

O změnu v koalici usilují i opoziční strany ODS a ANO, které by rády Piráty ve vedení města nahradily. Ze Spojených sil zatím oficiálně zní, že konec dnešní koalice ve složení Spojené síly, Praha sobě a Piráti se nechystá, ale zároveň proběhla i neoficiální jednání s opozicí. Ve spolupráci s ODS a ANO ale nejsou jednotní ani sami členové klubu Spojených sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám