Hlavní obsah

Pražský zázrak? Vedení města tvrdí, že zvýšení daně z nemovitosti bydlení nezdraží

– Praha
Novinky, Renáta Bohuslavová, bož

Praha plánuje umožnit městským částem zvýšení daně z nemovitosti až o 100 procent. Zvýšení daně ale podle náměstků pro finance a životní prostředí a bezpečnost Pavla Vyhnánka (Praha sobě) a Petra Hlubučka (STAN) nemusí vést ke zdražení už tak extrémně drahého bydlení v Praze.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rovnice mezi zvýšením daně z nemovitosti a zdražením bydlení v tomto návrhu není. Je to otázka na konkrétního starostu, jak plánuje zvýšený výnos daně investovat. Může ho investovat třeba do bytového fondu nebo ho použít na stavbu školek či na jinou věc, kterou potřebuje,“ řekl Novinkám Vyhnánek.

Městské části podle něj tak naopak mohou prostřednictvím tohoto příjmu bytovou situaci zlepšovat.

„Rozhodně to nepovede ke zdražení. Nebudou se tím zvyšovat ceny nemovitostí, ale když budete vlastnit nemovitost, zaplatíte víc,“ míní Hlubuček. „V běžném bytě zaplatíte dnes daň třeba 1000 korun za rok. To znamená, že nově byste zaplatili třeba 2000 korun,“ doplnil Hlubuček.

Školky v okolí zvyšují cenu bydlení

„Rovnice tam není – ve skutečnosti je to ještě horší,“ sdělil Novinkám hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň. „Zmiňované využití peněz ze zvýšené daně bydlení nejen nezlevní, ale ještě naopak zdraží ještě o víc než jen o částku daně. Ti, kteří bydlení teprve hledají, tak na zvýšení daně budou biti dvakrát,“ říká.

„Pokud místní radnice zvýšený výtěžek dá do zvelebení městské infrastruktury, stoupne atraktivita místních bytů a zvýšená poptávka jejich cenu dále zvýší. Jde o takzvanou kapitalizaci stejného gardu, kterým blízkost komínů cenu bydlení snižuje (a takzvanou dostupnost zvyšuje),“ vypočítává Bartoň.

„Pokud za výtěžek radnice bude stavět byty, budou dražší než ty od soukromníků. Radnice žádné zvláštní know-how na levnější stavění nemají. Sedí však na povolenkách k novým stavbám, což je jeden ze zásadních faktorů vyšších cen – tudy vede cesta k levnějšímu bydlení,“ doplnil Bartoň.

Stát jako neefektivní hospodář

Podle hlavního ekonoma společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy možnost nezdražení bydlení existuje spíše jen teoreticky. „Pokud se vybere více peněz, z nichž pak městská část postaví více bytů, nutně se tím zvýší nabídka bydlení v dané oblasti, což bude tlačit ceny bydlení dolů. Skeptičtější už je třeba být v případě uvedeného příkladu školek,“ uvedl.

„Vybudování školky či školek v dané oblasti spíše bydlení dále zdraží, jelikož zlepší občanskou vybavenost oblasti, takže se do ní bude stěhovat více lidí, než pokud by se školy nevybudovaly,“ dodal Kovanda.

Podle Kovandy bychom měli být skeptičtí k tomu, že se vybrané peníze využijí na dostupnější bydlení. „A i pokud se tak stane, je známo, že stát bývá neefektivní hospodář, že například snáze než soukromník kývne na předraženou zakázku. Stát či město nebo městská část by spíše jen měly vytvářet podmínky pro rychlejší výstavbu a zbytek nechat na soukromnících a developerech,“ uzavřel Kovanda.

Zvýšení až o 100 procent

„Daň z nemovitosti je jediná daň, která jde přímo městským částem. Starostové po té změně dlouhodobě volají. My jsme jim dali možnost vyjádřit svá přání a to poté budeme jako rada a jako zastupitelstvo hl. m. Prahy respektovat,“ řekl Vyhnánek.

O tom, že Praha plánuje vyhlášku, kterou by městské části měly možnost navýšit daň z nemovitosti, informoval náměstek v rozhovoru pro ČTK.

Pro zvýšení daně se vyjádřilo 53 z 57 městských částí.

Vyhnánkův koaliční partner a náměstek pro životní prostředí a bezpečnost a zároveň starosta městské části Praha-Lysolaje Petr Hlubuček dodává, že Svaz městských částí dlouhodobě podporuje zvýšení o 100 procent.

„Praha má nejnižší daň z nemovitosti v celé České republice. Diskuse se kolem toho vede poměrně dlouho a my jako Svaz městských částí, kde jsem místopředsedou, máme usnesení, že budeme podporovat zvýšení daně až o 100 procent,“ řekl Novinkám Hlubuček.

Konečný návrh vyhlášky na základě zpracovaných připomínek z městských částí by chtěl mít náměstek Vyhnánek hotový do konce srpna. V té době by měl být také připravený první návrh rozpočtu pro další rok, který bude následně do konce roku muset schválit i zastupitelstvo Prahy.

Otázka vyššího zdanění ve vztahu k bytům není na stole v pražské koalici poprvé. Tématem je stále i vyšší zdanění prázdných bytů, s čímž přišli Piráti. Ačkoliv to podle nich není otázka na toto volební období a řešit by se to muselo na celostátní úrovni, chtěli by o řešení, které by pravomoc ke zvýšení daně městským částem dalo, debatovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám