Hlavní obsah

Hřib: Nezačne-li vláda do úterý chystat rozdělení do krajů, Praha zavře centrum

– Praha • Aktualizováno

Pokud vláda do úterý příštího týdne nezahájí práce na vytvoření systému rozdělení uprchlíků do krajů, Praha uzavře své asistenční centrum ve Vysočanech (KACP). Po jednání magistrátního krizového štábu to ve čtvrtek řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Foto: Novinky

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti)

Článek

V Praze již nejsou ubytovací kapacity a podle primátora je v ní čtyřikrát víc uprchlíků na obyvatele než v některých jiných krajích. Kvůli přeplněnosti již v Troji muselo vzniknout stanové městečko.

Hřib před několika dny odeslal dopis premiéru Petru Fialovi (ODS), v němž apeloval na nalezení řešení.

KACP slouží pro metropoli a střední Čechy a od začátku ruské invaze na konci února odbavilo přes 84 tisíc uprchlíků.

Uprchlíci spí na hlavním nádraží v Praze na zemi, nemají co jíst ani kde se umýt

Domácí

„S ohledem na naplnění kapacit města doporučuje krizový štáb uzavření KACP v našem městě, pokud do úterý 17. května vláda ČR nezačne s přípravami relokačního mechanismu na základě krajského rozvrstvení kapacit ubytování, školství a lékařské péče,“ řekl Hřib.

Stát má podle něj dostatek informací o tom, kolik uprchlíků, míst pro ubytování, pracovních míst či možnosti lékařské péče v tom kterém kraji je.

„Datový model prezentovaný hejtmanům potvrdil, že Praha byla jediná, kdo tam byl ve třetím stupni, a směřujeme ke čtvrtému. To znamená, já bych opravdu potřeboval, aby premiér Fiala začal tuto bezprecedentní krizi řešit,“ řekl Hřib.

Od vlády primátor očekává do úterý signál, že problém přeplněných kapacit v metropoli začala řešit.

FOTO: Stanové městečko pro uprchlíky v pražské Troji

Stalo se

„Pochopitelně by tam měl být nějaký realistický harmonogram, ale momentálně čekáme, že se to vůbec začne řešit. Závažným a velice výrazným způsobem se to dotýká obyvatel. Jsem přesvědčen, že vláda nástroje (řešení) má, a je potřeba, aby s nimi přišla,“ řekl Hřib.

Problém rozmístění do dalších krajů se podle primátora netýká pouze uprchlíků, kteří nyní přebývají na hlavním nádraží a pro které jsou stavěny v Troji stany. „Je nutné řešit i ten zbytek,“ dodal Hřib.

Hlavní město nyní řeší zejména problém s romskými uprchlíky, kteří přebývají na hlavním vlakovém nádraží. V nedůstojných podmínkách tam podle občanských iniciativ žijí stovky lidí.

V sále Fantovy budovy hlavního nádraží je nyní pro uprchlíky 70 lůžek, které poskytla Správa železnic, dalších až 210 lidí může přespávat v přistaveném sedačkovém vlaku.

Přes noc vyrostlo v Praze stanové městečko pro uprchlíky

Domácí

Všechny kapacity jsou často naplněny, část běženců přespává na zemi.

Česká republika dosud vydala lidem, kteří uprchli z Ukrajiny před ruskou invazí, 338 830 víz dočasné ochrany.

Cizinecké policii se za zhruba tři měsíce trvání ukrajinsko-ruského konfliktu přihlásilo 235 550 běženců. Hlásit se nemusí děti mladší 15 let, kteří podle posledních údajů tvoří zhruba třetinu uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám