Hlavní obsah

Hřib: Tady nejsme v holdingu, Babiš není zvyklý na nesouhlas

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ren

Premiér není zvyklý na to, že s ním někdo nesouhlasí, Praha trvá na svých podmínkách. Tak reagoval ve středu na tiskové konferenci pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na úterní jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Oba společně řešili výstavbu úřednické čtvrti na pozemcích hlavního města v Letňanech. Premiér nyní plánuje primátora obejít a obrátit se na další radní.

Záznam: Tisková konference primátora HřibaVideo: ČTK

 
Článek

„Pan premiér není zvyklý na to, že s ním někdo nesouhlasí, což se mu asi v holdingu nestávalo často,” řekl na středeční tiskové konferenci primátor Hřib.

Znovu zopakoval, že pro to, aby Praha přistoupila na převod pozemků v Letňanech, kde chce premiér zbudovat vládní čtvrť, má město stále tři základní podmínky. Chce, aby došlo k dostavbě Pražského okruhu, aby stát dal 60 miliard na stavbu městského okruhu a 8,5 miliardy na stavbu nemocnice právě na pozemcích v Letňanech.

„Vyjednávací šaráda”

„Očekávám flexibilitu především z jeho (Babišovy) strany. Pokud to myslí vážně a nešlo pouze o PR výstup. Jeho vstávání od stolu vnímám jako součást vyjednávací šarády,” dodal Hřib.

Reagoval tak na premiérova slova o tom, že Hřib je neústupný a že jednání s ním mu působí velké psychické trauma.

Oficiální jednání podle Hřiba ale ještě ani nezačala. Začít mohou až poté, co premiér přistoupí na tři vstupní podmínky. „Očekávám, že podmínky pro jednání bude akceptovat. My jsme to už zjednodušili maximálně. Pokud nechce pomoci Praze s okruhy, tak nemůže čekat, že budeme dělat ústupky,” doplnil Hřib.

Pokud stát peníze na městský okruh nedá, město to podle Hřiba zvládne. „Myslím, že s tím se nějak popereme,“ uvedl Hřib. Pozemky v Letňanech by podle něj mohly být využity například na bytovou výstavbu, jelikož Praha čelí soustavné krizi bydlení.

Babiš ve středu uvedl, že jednání s Hřibem jsou traumatizující a hodlá projekt prosazovat skrze jednání se členy rady města. Podle Hřiba má ale řada z jeho kolegů ještě vyhraněnější názor.

Podle předsedy zastupitelů Prahy Sobě (PS) Jana Čižinského jde o marketingový předvolební projekt, který Pražané nepotřebují. Za správný projekt to nepovažuje ani jeho kolegyně radní Hana Marvanová (STAN). Lídr třetího koaličního partnera Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil schůzku Hřiba s Babišem označil za chybu. Mediální přestřelka podle něj Praze nepomůže. Kritika na adresu přístup primátora se ozývá i z opozice ANO a ODS.

Premiér má ideu vzniku vládní úřednické čtvrti, do níž by se měli přestěhovat úředníci z několika ministerstev a úřadů, kteří doposud dlí v historických objektech v centru metropole. Čtvrť by měla vzniknout na pozemcích, které patří Praze. Ta za jejich poskytnutí chce od Babiše, respektive vlády, finanční podporu dostavby dopravních okruhů a vybudování nové nemocnice, která by nahradila Nemocnici Na Bulovce.

Hřib po úterní schůzce tlumočil Babišova slova tak, že „Praha nedostane od státu vůbec nic”. Jednání proto považoval za ukončené s tím, že město pozemky využije spíše pro zlepšení dostupnosti bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám