Hlavní obsah

ANO se hádá kvůli krajským kandidátkám

Celostátní výbor ANO ve středu překopal kandidátky do říjnových voleb. Podle stanov na to má právo. I tak ale některé straníky nečekaná rošáda na předních příčkách překvapila. Hlasitý nesouhlas zazněl z Vysočiny, kde se objevila jména, která regionálním schvalováním vůbec neprošla.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Někteří politici to vnímají jako odvetu za vyšoupnutí šéfa poslanců Jaroslava Faltýnka z krajské kandidátky. Ten bude nakonec usilovat o hlasy na Olomoucku. „Výbor postupuje vždy podle stanov,“ reagoval na výhrady premiér Andrej Babiš.

Myslela jsem si, že ANO je demokratické hnutí, které respektuje volbu krajského sněmu. Není tomu tak.
Ludmila Řezníčková, hnutí ANO Vysočina

Lékař a krajský zastupitel Zdeněk Faltus podle svých slov reakci z Prahy očekával. „Beru to jako nepokrytou odplatu za to, že jsme si dovolili mít vlastní názor,“ řekl Právu Faltus. O připravovaných změnách s nimi prý nikdo z vedení nemluvil. Z rozhodnutí krajského směnu měl do voleb nastoupit jako dvojka, nakonec je ale až šestý.

Jermanová se pokusí vrátit do Sněmovny, kandiduje i exministryně Malá

Domácí

Podobně sestoupila i místostarostka Žďáru nad Sázavou Ludmila Řezníčková. „Myslela jsem si, že ANO je demokratické hnutí, které respektuje volbu krajského sněmu. Není tomu tak a na kandidátku se na to samé místo, které jsme mu nabídli, vrací třeba pan Kott, který při volbě v kraji odstoupil,“ napsala Právu Řezníčková.

Změny jsou i jinde

Poslanec Josef Kott podobně jako sněmovní kolegyně Monika Oborná původně nabídnuté čtvrté a páté místo odmítli. Po zásahu vedení se ale objevili na kandidátce, dokonce na prvních třech místech.

Že by šlo o vypočítavost, Oborná odmítla. „Je to nesmysl. Výbor má kompetenci upravit finální podobu kandidátní listiny do voleb a vedle Vysočiny došlo ke změnám i v jiných krajích,“ napsala Právu.

Největším překvapením bylo pro zástupce Vysočiny jméno bývalého generálního ředitele hasičského sboru Drahoslava Ryby jakožto nového lídra. Nikdo o něm ještě do středy nevěděl. Původní lídr Martin Kukla skončil na třetí příčce.

Pro nechtěného Faltýnka už našli místo na kandidátce

Domácí

O pozici lídra v Pardubickém kraji přišel i poslanec Martin Kolovratník, který se posunul na třetí příčku. Na prvním místě ho vystřídal poslanec a lékař David Kasal.

„Vnímám to jako kompromis a dohodu mezi krajem a centrálou. Zdravotnictví i sociální témata budou v téhle kampani hodně silná, víc než doprava, takže je logické, že je ponesou kolegové,“ napsal Právu Kolovratník.

Čím blíž do voleb, tím mírnější boj s pandemií, ukázala studie

Ekonomika

Mezi těmi, kteří si po středečním celonárodním výboru naopak polepšili, je například i poslankyně Barbora Kořanová, pro kterou nebylo na plzeňské kandidátce místo. Nakonec je šestkou v Praze. Z třiadvacátého místa na jedenácté si polepšil i poslanec Josef Hájek, který kandiduje za Moravskoslezský kraj.

Škatulata na kandidátce ANO připomínají nedávné dění u jihomoravských sociálních demokratů, kde nakonec vedení strany postavilo do čela statutárního místopředsedu Romana Onderku, což mimo jiné odstartovalo odchod čtrnácti lidí z listiny. [celá zpráva]

ANO 2011. Vznik a vývoj politické strany Andreje Babiše

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám