Hlavní obsah

Kandidátku ČSSD opustilo 14 lidí, nesouhlasí s dosazením Onderky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Kandidátní listinu ČSSD pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny na jihu Moravy v pondělí po jednání jihomoravské organizace opustilo 14 kandidátů, končí i volební manažer. Důvodem je to, že vedení strany dosadilo do čela kandidátky místopředsedu strany Romana Onderku místo Břetislava Štefana, pro něhož hlasovalo 85 procent členů jihomoravské organizace.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Onderka

Článek

Vedení strany zasáhlo do kandidátky, kterou si jihomoravská ČSSD již odhlasovala. „Důvodem je nerespektování vnitrostranické demokracie. Vznikal tady u nás tým, který chtěl lidem ukázat, že sociální demokracie se dokáže modernizovat a komunikovat jinak. Jižní Morava měla být symbolem pozitivní změny. Chtěli jsme udělat změnu bez okoukaných tváří a otřepaných frází,“ řekl ČTK Štefan.

Dalším zásahem bylo posunutí Kateřiny Valachové na vyšší pozici, konkrétně na druhou za Onderku.

Maláčová a Stropnický pokračují s kritizovanými výjezdy na inspekce ve firmách

Domácí

Kandidátku kromě Štefana opustili například i starosta Kunštátu Zdeněk Wetter, místostarosta Boskovic Petr Malach nebo vědkyně a vysokoškolská pedagožka Helena Pluháčková.

Předseda strany Jan Hamáček uvedl, že vedení ČSSD rezignace některých členů kandidátky mrzí. „Bereme ji na vědomí. Vážíme si těch, kteří respektují výsledek finálního sestaveni kandidátky předsednictvem ČSSD dle našeho řádu primárek pro sněmovní volby,“ uvedl.

Roman Onderka, bývalý brněnský primátor, na krajské kandidátce úplně chyběl, vedení strany jeho dosazení do čela kandidátky zdůvodnilo tím, že na tomto místě mají v krajích stát lidé s největší šancí na získání důvěry voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám