Hlavní obsah

Hlavy padají i v pražské TOP 09, odešli Fremr a Doležal

Praha

Pražská organizace TOP 09 se odstřihává od jmen, která se vyskytla v policejním spisu ke kauze exnáměstka primátora Petra Hlubučka (STAN). K akci v úterý vyzvalo Prahu předsednictvo TOP 09. Funkcí se dotyční vzdali ještě před zveřejněním výzvy.

Foto: Právo

Marek Doležal

Článek

Jedná se o Jiřího Fremra, který je poradcem šéfa pražské TOP 09, europoslance Jiřího Pospíšila a Marka Doležala, člena dozorčí rady Dopravního podniku hl. m. Prahy a místostarostu Prahy 9. Oba se vzdali členství ve straně, Doležal rezignoval na všechny funkce a opustil i společnou kandidátku Spolu pro Prahu pro zářijové komunální volby.

„Předsednictvo vyzývá Marka Doležala a Jiřího Fremra k vyvození zodpovědnosti za poškozování dobrého jména strany, a to okamžitým ukončením členství v TOP 09, vzdáním se všech veřejných funkcí či účasti na kandidátce,“ uvedlo vedení TOP 09 a pohrozilo jim, že je případně ze strany vyloučí. Oba se ještě před zveřejněním výzvy členství ve straně vzdali.

Odejděte, vyzvalo předsednictvo TOP 09 Doležala s Fremrem kvůli kauze DPP

Domácí

A speciálně Fremra se týkala další výzva: „Předsednictvo vyzývá předsedu pražské krajské organizace TOP 09 Jiřího Pospíšila k okamžitému ukončení spolupráce s panem Jiřím Fremrem.“

„Můžeme krást“

Se svým poradcem v oblastech podpory podnikání, dopravy a energetiky Fremrem zpřetrhal Pospíšil vazby v pondělí po jednání pražského vedení TOP 09. „To, že byl Jiří Fremr na nějakém večírku s obviněným Michalem Redlem, jsem se dozvěděl z médií. Netuším, proč tam byl, ani za koho tam vystupoval. Rozhodně to nebylo s pověřením TOP 09,“ citoval Pospíšila Deník N.

Dodal, že Fremra také vyzval k rezignaci na post v dozorčí radě Musea Kampa a odchodu z veřejného života. V Museu Kampa je Pospíšil předsedou správní rady.

Polčák pozastavil členství ve STAN

Domácí

Podle policejního spisu byl Fremr zaznamenán v blízkosti hlavy zločinecké organizace Michala Redla, který parafrázoval text písně „Colorado“ vlastními slovy „Já ti říkám, Jirko, žádný strachy, když přijdem do Prahy, můžem krást“.

Fremr byl v minulosti odsouzen za napadení, když se v Plzni v roce 2010 coby ještě šéf mladých konzervativců v opilosti pustil do potyčky s okolo jedoucím řidičem, který skončil v nemocnici. Poté byl ještě odsouzen za křivé obvinění, když se bránil tvrzením, že agresorem byl ve skutečnosti řidič.

Hlaste policii, nebo odejděte

Doležal byl zmíněn ve spisu také pouze jednou, a to při hovoru z roku 2020 s lobbistou Pavlem Dovhomiljou, který je veden jako podezřelý. Doležalovi měl sdělit: „My nekecáme do toho, co se bude dělat, ale hlídáme si, kdo to bude dělat.“ Doležal jakoukoli vinu odmítl.

Doležal kvůli kauze s Hlubučkem rezignuje na post místostarosty Prahy 9

Domácí

Předsednictvo TOP 09 ve svém stanovisku také vyzvalo, aby pražská organizace „zavedla mechanismy, kterými bude schopna do budoucna zamezit selháním členů nominovaných do veřejných funkcí, na kandidátky či jako zástupce do městských firem a organizací“.

Také se obrátilo na ostatní členy TOP 09, aby „vyvodili zodpovědné kroky“, pokud se podíleli na protiprávním jednání nebo o něm věděli, ale neoznámili ho policii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám