Hlavní obsah

Hilšer: Kvůli Zemanovu zdravotnímu stavu nechci otevírat téma kandidatury, ale nevzdávám se

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé mě oslovují a ptají se, jestli budu znovu kandidovat na prezidenta, řekl Novinkám senátor a jeden z neúspěšných kandidátů na prezidenta z minulých voleb Marek Hilšer. Podporu od lidí podle svých slov cítí, ale téma kandidatutury nyní i vzhledem ke zdravotnímu stavu současného prezidenta Miloše Zemana otevírat zatím nechce. Všechno má podle něj svůj čas.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Marek Hilšer

Článek

Pane senátore, v minulé prezidentské volbě jste byl jedním z prvních, který téměř dva roky před volbami oznámil kandidaturu. Zároveň jste v nich skončil na 5. místě s 8,8 procenta a nechal otevřenou možnost kandidatury do dalších voleb, které by měly být v roce 2023. Jak to vypadá, už jste se rozhodl?

Otázky se začínají čím dál tím víc množit a vlastně nevím, čím je to dáno. Řekl jsem, že kandidaturu nevylučuji, a o věci přemýšlím už jen z toho důvodu, že cítím odpovědnost k tomu, co jsem kandidaturou sledoval, i k tomu, za co jsem chtěl bojovat. Ty věci nepominuly. Zároveň je ale příliš brzy učinit definitivní rozhodnutí. Do voleb máme ještě něco přes tři roky. Pokud pocítím podporu, tak o tom budu přemýšlet.

Hilšer: Znovu zkusit Hrad? Zatím nevím

Domácí

Sháníte si aktivně podporu třeba u kolegů senátorů nebo v krajích?

Zatím to takto neřeším. Spíš vnímám, že mě lidé oslovují a různě se mě na to ptají. Tvrdí, že by bylo fajn, kdybych byl tím skutečným občanským kandidátem, za kterým nestojí žádné finanční skupiny. Jakousi podporu cítím.

Kdy se plánujete definitivně rozhodnout?

Mělo by to být zhruba třičtvrtě roku před volbou, aby mohl člověk rozvinout efektivní kampaň.

V minulých volbách jste svým výsledkem až překvapil. A mnozí vás označovali za černého koně těch dalších.

Bral jsme tu volbu vážně. Nebyla to snaha o pouhé zviditelnění. Měl jsem úspěch, když se porovná třeba efektivita kampaně. Vnímám to jako signál k tomu, že bych měl dál pokračovat. Jsem bojovník a nejsem zvyklý se vzdávat. V naší zemi jde nyní o hodně. Ale nechci teď i vzhledem ke zdravotnímu stavu prezidenta toto téma sám otevírat. Považoval bych to za neslušnost. Všechno má svůj čas.

Zemanova zdravotní zpráva: Zhubl 20 kilo, má narušenou funkci svalů

Domácí

Reklama

Související články

Hilšer: Znovu zkusit Hrad? Zatím nevím

O kandidatuře na prezidenta Marek Hilšer zatím nepřemýšlí, i když v senátních volbách zvítězil v Praze 2 s nejvyšším podílem 80 procent, a porazil tak...

Výběr článků

Načítám