Hlavní obsah

Michálek vyzval Hilšera, ať mu nechá křeslo senátora bez boje a odstoupí

Novinky, zpe
Praha

Před blížícím se druhým kolem senátních voleb se strhla šarvátka mezi Markem Hilšerem a Liborem Michálkem, který za Piráty v Praze 2 obhajuje křeslo v horní komoře. Michálek podpořil Hilšera v prezidentských volbách. Podle něj by měl kvůli tomu nyní Hilšer odstoupit a místo v Senátu nechat Michálkovi.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola senátních voleb – obvod č. 26 – Praha 2.

Článek

„Pokud by se mně dostalo takové pomoci, respektive podpory, bylo by to v rozporu s mým svědomím kandidovat proti osobě, která mě podporovala,“ uvedl v tiskové zprávě Michálek.

„Několikrát v životě jsem již obětoval svou pozici, aby se mohla prosadit spravedlnost. Nyní by takový krok měl zvážit pan Hilšer,“ dodal s tím, že když Hilšer kandidoval na Hrad, pomáhal mu shánět podpisy ostatních senátorů pro jeho kandidaturu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola volby senátora – obvod č. 26 - Praha 2

Hilšer kandiduje do Senátu stejně jako Michálek na Praze 2. V prvním kole získal Hilšer přes 44 procent, Michálek 15,5 procenta. Druhé kolo volby se uskuteční tento týden v pátek a sobotu.

Asi se snaží vyvolávat pocit, že je to nějaká zrada
Marek Hilšer o Liboru Michálkovi

Výzvu Michálka si ale Hilšer nenechal líbit a označil ji za nesmyslnou. „S panem Michálkem jsme se sešli už letos v únoru, řekl jsem mu, že mám zájem kandidovat v tomto obvodu. Řešili jsme to i s Piráty. Všichni věděli všechno včas,“ řekl Novinkám Hilšer.

Podotkl, že ho mrzí, že Michálek přistupuje k takovému způsobu kampaně. „Asi se snaží vyvolávat pocit, že je to nějaká zrada. Tohle chápu jako akt zoufalství,“ prohlásil neúspěšný kandidát na Hrad.

Fischer i Drahoš do Senátu patří, míní Hilšer

Kandidovat na Praze 2 se prý rozhodl z toho důvodu, že nechtěl o Senát bojovat proti Pavlu Fischerovi, Jiřímu Drahošovi ani Hayatu Okamurovi. „Myslím si, že ti by měli být v Senátu,“ míní Hilšer.

Drahoš senátorskou volbu na Praze 4 vyhrál hned v prvním kole, když získal přes 52 procent. Fischer, který kandidoval na Praze 12, postoupil do druhého kola s téměř 48procentní podporou. Hayato Okamura kandidoval na Praze 8, do druhého kola se ale nedostal.

Reklama

Výběr článků

Načítám