Hlavní obsah

Havlíček: Pokud se prokáže něco špatného, měl by Arenberger skončit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě, že se prokážou nepravosti okolo majetku ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), měl by rezignovat, jinak není důvod, míní vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Řekl to v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Foto: ČTK

Petr Arenberger a Karel Havlíček

Článek

„Pokud se prokáže, že je tam něco špatného, bude muset odejít. Pokud se to neprokáže, tak není důvod,“ uvedl Havlíček s tím, že je proto nutné zkontrolovat okolnosti pronájmu jedné z nemovitostí Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Server Seznam Zprávy v minulých dnech uvedl, že Arenbergerovi patří areál bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku a že v jedné z jeho budov sídlí archiv vinohradské nemocnice, kterou Arenberger vedl a do jejíhož čela by se měl po konci ministerské kariéry vrátit.

Arenberger rezignovat nehodlá

Domácí

„Pro mě osobně by to (nutný konec ministra) bylo tehdy, kdyby se prokázalo, že měla vinohradská nemocnice dostatek prostoru a nemusela si nic pronajímat. Za B, kdyby se prokázalo, že cena, která byla v nájemním vztahu, nebyla cenou obvyklou. A za C, kdyby se prokázalo, že to nebylo řádně vysoutěženo,“ doplnil Havlíček.

Arenberger objekt nemocnici pronajal v roce 2013, za což v předchozích pěti letech účtoval nemocnici měsíčně za pronájem 79,16 koruny za metr čtvereční. Po nástupu do čela resortu částku snížil na symbolickou jednu korunu.

Babiš chce audit ve vinohradské nemocnici. Arenbergerovi vyčetl, že se nepřipravil

Domácí

Informace o tom, že Arenberger pronajímal svoji nemovitost vinohradské nemocnici, kterou řídil, jsou podle většiny opozičních stran důvodem k jeho rezignaci.

Šéf poslanců SPD Radim Fiala k tomu v pořadu doplnil, že by se tím poslanci měli zabývat na mimořádné schůzi. „Smyslem by mělo být tlačit na hnutí ANO, aby pan ministr rezignoval a zachoval v politice jakousi důvěryhodnost,“ poznamenal.

Arenberger oznámil mnohonásobně větší majetek, než udával dřív

Domácí

Již dříve vzbudila pochybnosti Arenbergerova majetková oznámení. Média upozornila na to, že po nástupu do funkce ministra přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek uvedl, že podobně jako u dalších zjištění, musí i záležitost pronájmu Arenberger do detailu vysvětlit.

„Je to pochybení, je to špatně a musí to vysvětlit. Já určitě dokončím nějakou kontrolu hospodaření nemocnice, kde byl ředitelem, abychom se přesvědčili, že je všechno v pořádku,” řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám