Hlavní obsah

Arenberger rezignovat nehodlá

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) považuje vysvětlení svých majetkových poměrů, na které upozornila média, za dostatečné. Novinářům v pátek řekl, že nevidí důvod pro svou rezignaci, jak po ní volá opozice. Uvedl, že nic špatného neudělal a řadu věcí už vyjasnil.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger

Článek

„Nemyslím si, že bych udělal něco špatného, co by znamenalo moji rezignaci," uvedl. Dodal, že chce pokračovat v práci na potlačení epidemie koronaviru.

Doplnil, že ve čtvrtek požádal premiéra Andreje Babiše (ANO) o schůzku, na které mu otázky vznesené médii vysvětlil. „Všechna data jsem předal a žádná výhrůžka odvolání nezazněla," uvedl ke schůzce s předsedou vlády.

Babiš chce audit ve vinohradské nemocnici. Arenbergerovi vyčetl, že se nepřipravil

Domácí

Server Seznam Zprávy ve čtvrtek napsal, že Arenbergerovi patří areál bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku a v jedné z jeho budov sídlí archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV).

Nejedná se o etický problém, protože nemocnice z toho profituje víc než pronajímatel.
Petr Arenberger, ministr zdravotnictví

Arenberger objekt nemocnici pronajal v roce 2013. Nemocnici vedl od října 2019, předtím v ní byl náměstkem ředitele. Arenberger v předchozích pěti letech účtoval nemocnici měsíčně za pronájem 79,16 koruny za metr čtvereční. Z právního hlediska je podle něj smlouva v pořádku. Dnes uvedl, že nyní prostory pronajímá „za korunu", prostor je podle něj kolaudován jako archiv a odpovídá daným předpisům.

Arenberger pronajímal svou budovu vinohradské nemocnici

Domácí

Kolaudace si podle něj vyžádala „nějaké investice, které nesl na svých bedrech". Dva audity pak podle něj konstatovaly, že se jednalo o nejnižší nabídku. Archiv mimo nemocnici zařízení podle něj hledalo, protože nedisponuje potřebným prostorem ani pro důležitější provozy. „Nejedná se o etický problém, protože nemocnice z toho profituje víc než pronajímatel," uzavřel.

Informace o tom, že Arenberger pronajímal svoji nemovitost vinohradské nemocnici, kterou řídil, jsou podle většiny opozičních stran důvodem k jeho rezignaci. Předseda ODS Petr Fiala Arenbergerův střet zájmů přičetl k důvodům, proč je podle opozice nutné vládě vyslovit nedůvěru. V případě Arenbergera podle něj nejde o jedno opomenutí, ale stále nové a nové nejasnosti a problémy.

„Za nejzávažnější pokládám podivné propojování veřejných a soukromých aktivit ředitele nemocnice. Ministr by z toho střetu zájmů měl vyvodit odpovědnost," uvedl Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám