Hlavní obsah

Hasiči dokončují demolice po tornádu, pak z Moravy odjedou

Petr Kozelka, Právo, Petr Kozelka

Posledních několik objektů určených k demolici po ničivém tornádu zbývá strhnout hasičům, kteří už téměř měsíc pomáhají v obcích na jižní Moravě. Jakmile budou bourací práce dokončené, skončí i masivní nasazení hasičů. Po jejich odchodu by měli ještě dva týdny přímo na místě pomáhat vojáci.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Demolice v Hruškách. Ilustrační foto

Článek

„V terénu zůstává 150 vojáků, fungují pod starosty. Hasiče čeká asi pět až šest demolic, ty by měli zvládnout do konce týdne,“ potvrdil po jednání krizového štábu hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Kromě vojáků budou v obcích na Hodonínsku a Břeclavsku nadále nasazeni policisté. Podle jihomoravského ředitele Leoše Tržila se budou dál soustřeďovat na zvýšený dohled v zasažených obcích. S jejich přítomností se počítá zatím do konce prázdnin s tím, že další nasazení bude záležet na vývoji situace.

Demolice v Mikulčicích

„Na jednání krizového štábu jsme pozvali zástupce neziskovek, protože teď budeme v kontaktu hlavně s nimi a se starosty. Jsme domluvení, že neziskovky budou pomáhat rodinám a lidem, kteří sami nezvládnou vyřídit stavbu, rekonstrukci, zažádat o peníze atd. Zkrátka aby nezůstávali lidi bezprizorně bez pomoci,“ zdůraznil hejtman.

Foto: HZS JMK

V sobotu skončily poslední demolice budov v Hruškách na Břeclavsku.

Dobrou zprávou je, že na plyn už jsou připojené téměř všechny zasažené domácnosti. „Zbývá přes 80 odpojených rodin v Hruškách. Nový plynovod už je tam vybudovaný, aktuálně probíhají tlakové zkoušky a nejpozději od příštího týdne se budou napojovat i tyto poslední domácnosti. Co se elektřiny týče, v Lužicích se dělá posledních 20 přípojek. Hrušky by měly být hotovy ve středu nebo ve čtvrtek, a pak se všichni vrhnou do Mikulčic a Moravské Nové Vsi, aby to bylo co nejdřív,“ popsal Grolich.

Hejtman Grolich: Zlom nastane, až odejdou hasiči a vojáci

Domácí

Na postižené obce pamatuje i papež František, který se zajímal o osud lidí stižených tornádem. Při jeho zářijové návštěvě na Slovensku tak bude při slavnostní bohoslužbě nad pódiem kříž vyrobený z trámů tornádem zničeného kostela v Moravské Nové Vsi. Papež navštíví Slovensko 12. až 15. září poté, co odslouží mši v Budapešti.

Reklama

Výběr článků

Načítám