Hlavní obsah

Hamáček vyjmenoval dramatické dopady toho, že vláda nedojednala delší nouzový stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nárůst rizikových kontaktů, zvýšení reprodukčního čísla a plná lůžka na jednotkách intenzivní péče. To podle ministra vnitra a šéfa vládních sociálních demokratů Jana Hamáčka (ČSSD) způsobí neprodloužení nouzového stavu. Vládní koalice přitom ale nebyla schopná sehnat pro delší stav ve Sněmovně dostatek hlasů jako doposud.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Konec nouzového stavu a s ním spojených některých plošných opatření znamená nárůst rizikových kontaktů o cca. 30%, nárůst reprod. čísla k 1,4 a vyčerpání kapacit JIP do 20 dnů,“ napsal ministr na Twitter.

S koncem nouzového stavu tak přestanou platit opatření vyhlášená na základě krizového zákona. Znamenat to zřejmě bude otevření obchodů a služeb. Skončí také zákaz vycházení a zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Vláda je ve stavu klinické smrti, říká politolog Kopeček

Domácí

Ve čtvrtek Sněmovna delší stav nouze nepodpořila, ten tak skončí v neděli 14. února. Vládě totiž jako doposud nedali hlasy komunisté a ani ostatní opoziční strany. Ty měly několik podmínek, kabinet je ale odmítl.

O dalším postupu by měla rozhodnout v pátek odpoledne vláda. Možností má několik. Například by mohla některá opatření proti šíření koronaviru převést pod zákon o ochraně veřejného zdraví.

Nadále by naopak mohly být zavřené školy, což ostatně potvrdil i ministr školství Robert Plaga (za ANO). Zůstala by povinnost také nošení roušek a platilo by omezení návštěv v zdravotnických a sociálních zařízeních.

Uzavření obchodů a restaurací se bude muset posuzovat individuálně, míní právník

Domácí

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) bude kabinet hovořit i o opětovném vyhlášení nouzového stavu, musí to ale být v souladu s ústavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám