Hlavní obsah

Nový daňový balíček prošel, přijde na 130 miliard. Je to rána, připustila Schillerová

Novinky, Klára Beranová, Veronika Neprašová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci v pátek nad ránem přijali změny v daňovém systému. Ten mimo jiné ruší superhrubou mzdu. V souvislosti s ní Sněmovna jednala hned o dvou návrzích, které předložily vládní strany - každá svůj. Přednost dala většina zákonodárců nakonec návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO), který chtěl zavedení sazeb daně z příjmu ve výši 15 a 23 procent. Pohořel tak návrh šéfa koaliční ČSSD Jana Hamáčka na 19 a 23 procent. Celkem přijde státní rozpočet kvůli daňovým změnám o 130 miliard korun oproti stávajícímu plánu.

Záznam: Jednání Sněmovny o zrušení superhrubé mzdyVideo: psp.cz

 
Článek

„Prosím vás na kolenou, kolegové, vzpamatujte se. Nedopusťte se tohoto finančního zločinu,” apeloval v emotivním finále mnohahodinové diskuze šéf poslanců TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Jeho slova však většina přítomných poslanců nakonec nevyslyšela a daňový balíček před druhou ráno Sněmovna 68 hlasy odsouhlasila (kvůli koronavirovým opatřením zasedá Sněmovna v polovičním počtu).

Říkám upřímně, že to je docela rána. Určitě to pomůže lidem, ale pro budoucí vládu to bude znamenat zcela legální debatu o změně daňového rozdělení.

Také poslanec Pirátů Lukáš Černohorský před závěrečným hlasováním o zákoně jako celku připomněl, že odsouhlasené změny budou znamenat 150 miliard korun, o které přijde veřejný rozpočet. „Ať víte, o čem rozhodujete,” podotkl.

„Dohromady je to na veřejném rozpočtu 135 miliard korun,” upřesnila záhy ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Říkám upřímně, že to je docela rána. Určitě to pomůže lidem, ale pro budoucí vládu to bude znamenat zcela legitimní debatu o změně daňového mixu,” připustila.

Hamáček pokládá snížení daní za nezodpovědnou sekeru, Piráti za šílenost

Domácí

„Škrtat na výdajové stránce budu jako každý rok, ale desítky miliard tam prostě nenajdu. Nejsem David Copperfield. Budeme si muset půjčit,” reagovala Schillerová na námitku lidovce Jana Bartoška, jak bude výpadek příjmu řešit.

Kalousek však upozorňoval, že to nebudou jediné dopady, které další prodloužení schodku přinese.  „Bude to znamenat, že si každý rok budeme muset půjčit na finančních trzích o 70 miliard až 80 miliard korun více, že se výrazně zhorší šance na udržitelnost penzijního a zdravotního systému a neprodleně se budou škrtat investice v každé obci, v každém kraji. To, co teď schválíte, znamená 8% pokles daňových příjmů,” dodal Kalousek.

Superhrubá mzda: Babiš vs. Hamáček

Jednou z klíčových změn v oblasti daňového systému bylo plánované zrušení superhrubé mzdy.  Sněmovna přitom rozhodovala hned o dvou návrzích zbylých sazeb daně z příjmu, se kterými přišli zástupci vládních partají.

„Je to návrh, kde jsme se jako vládní koalice nedohodli. Babišův návrh ale směřuje k tomu, že bude klesat kvalita veřejných služeb. Nemůžeme mít německé služby a rumunské daně,“ uvedl k premiérovu návrhu šéf sociálních demokratů Hamáček.

ON-LINE: Sněmovna řeší snížení daní. To už je můžete zrušit, vytkl Hamáček Schillerové

Domácí

Návrh hnutí ANO podpořili občanští demokraté, zástupci Trikolóry, SPD. Proti byli naopak Piráti, lidovci nebo klub STAN.

Zvýšení daňového paušálu 

Zrušení superhrubé mzdy je součástí takzvaného daňového balíčku, který přináší řadu dalších změn v daňové oblasti.

Vzrůst by měla základní daňová sleva na poplatníka: z 24 840 korun na průměrnou hrubou mzdu vždy za předminulý rok.

Zrušení superhrubé mzdy: Finance podpořily Babiše proti Hamáčkovi

Ekonomika

V rámci daňového balíčku schválili poslanci také snížení spotřební daně z nafty o korunu na litr. U benzinu se daň nemění.

Sněmovna v dílčím hlasování o daňovém balíčku naopak nezvýšila žádnou ze sazeb zdanění hazardu. Hlasovala o několika poslaneckých návrzích včetně Babišova. Sazby spotřební daně z tabákových výrobků naopak porostou v příštím roce rychleji, než navrhovala vláda.

Zaměstnanci budou také moci dostávat stravenkový paušál jako alternativu ke stravenkám. Nebude podléhat odvodům a daním.

Novela nyní poputuje do Senátu, pokud ji podpoří, dostane ji na stůl prezident Miloš Zeman.

Výběr článků

Načítám