Hlavní obsah

Hamáček: Česko by mělo požádat Německo o pomoc s pacienty do konce příštího týdne

Praha

Česko bude o možnosti umístit covidové pacienty do německých nemocnic žádat případně do konce příštího týdne. Ve středu to sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle ministra bude totiž tlak na nemocnice vrcholit v příštích osmi nebo devíti dnech, pak už by měl povolit. Opatření totiž podle něj pomalu zabírají.

TK po jednání krizového štábu 10.3.2021Video: ČTK

 
Článek

„Klesá reprodukční číslo i mobilita. Máme naději, že se to projeví na aktuální situaci a dojde k poklesu nově nakažených a s odstupem času i k počtu hospitalizovaných,” řekl Hamáček.

Vyjádřil se i k možnému rozvolnění. „Byl bych nerad, kdybychom zopakovali situaci z Vánoc, kdy jsme si nakoupili dárky, ale zaplatili za to další vlnou. Další vlnu si dovolit nemůžeme,” řekl ve středu.

Blatný: Rozvolníme při 3000 hospitalizovaných, ale můžeme i zpřísňovat

Domácí

„Pokud nám osm tisíc hospitalizovaných pokládá naše zdravotnictví, tak k rozvolnění musí být ta čísla někde pod půlkou. Zdravotníci si také musí odpočinout,” naznačil, kdy by k uvolnění restrikcí mohlo dojít.

Konec plošné uzávěry okresů 

Jako první by pak měly padnout velké plošné zákazy. „Tedy plošné uzávěry okresů. Prioritou je také vrátit alespoň část studentů do škol,” upřesnil.

Epidemie zpomaluje, opatření fungují, oznámil Hamáček

Domácí

V posledních několika dnech to vypadá, že se situace v Česku zlepšuje. Počty nově nakažených klesají. Například za úterý odhalily laboratoře v Česku 15 196 nově nakažených. To je zhruba o 1600 méně než ve stejný den před týdnem.

Stále vysoký však zatím zůstává počet hospitalizovaných i pacientů na jednotkách intenzivní péče. V pondělí bylo podle revidovaných údajů v nemocnicích rekordních skoro 9000 pacientů s covidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám