Hlavní obsah

Funkční rodiny pandemie stmelila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před zcela nové výzvy postavila pandemie koronaviru takřka všechny rodiny. Práce z domu, distanční výuka, nemožnost využívat různé únikové aktivity v podobě sportu nebo posezení u skleničky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle poznatků odborníků z Koroporadny v čele s prezidentkou Unie rodinných advokátů Danielou Kovářovou se ukázalo, jak důležitá je v krizi funkční rodina. Dobrou zprávou podle ní bylo, že většina rodičů nezneužila pandemii pro vyostření bojů o děti.

Čechy čeká boom seznamování, sňatků, ale i rozvodů

Domácí

„Pandemie rodiny stmelila, a to zejména ty funkční. Ukázalo se, že funkční rodina poskytuje v těžkých dobách záchranný kruh, nefunkční jako zátěž stahuje ke dnu. Jen minimum rodičů využilo pandemii pro pokračování konfliktů,“ řekla Ková­řová o poradně, která po 14 měsících se současným rozvolňováním končí svoji činnost.

„V každé vlně dominovaly jiné problémy. V první převažovaly děti, ve druhé hygiena a ošetřovné, ve třetí finance,“ řekla Kovářová. „V závěru jsme dostávali dotazy na testy a očkování a poskytovali jsme krizovou intervenci těm, kteří už nebyli schopni omezení a život v nouzovém stavu unést,“ dodala.

Advokáti, terapeuti, zdravotníci a další odborníci Koroporadny odpověděli na deset tisíc otázek. Nejvíce jich směřovalo k problematice dětí z rozvedených rodin, kde rezonovala témata jako předávání dětí či střídavý styk. Lidé se ale zajímali i o ošetřovné, bonusy, náhrady škody z nouzového stavu nebo otvírání provozoven.

WHO: Druhý rok pandemie bude vražednější

Evropa

„Zazněly však i paradoxní dotazy, zda mají lidé doma nosit roušku, zda mohou dát dětem pusu, případně, zda se mohu nakazit od psa. Rodiče se také ptali, jak pobírat plat i ošetřovné,“ dodala Kovářová.

Nestyďte se říct si o pomoc

Podle Kovářové se v následujících týdnech a měsících pravděpodobně zvýší zájem o služby advokátů, terapeutů, mediátorů a psychologů. Odhaduje, že poroste počet návrhů na rozvod, zvýší se prý i počet závětí. Odborníci z Koroporadny ale jedním dechem dodávají, aby se lidé neukvapili, změny si promysleli a přistupovali k nim až po několika týdnech.

Zapomínat by se nemělo ani na to, že mnozí lidé si za pandemie museli sami vytrpět svá traumata. Ti by se neměli stydět za to, že vyhledají pomoc odborníků. „Jsme tu pro vás – nebuďte sami, ozvěte se,“ apelovala terapeutka Kamila Bobysudová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám