Hlavní obsah

Fronty na odběrových místech v Praze byly v sobotu menší

Praha

Fronty na odběry na covid-19 byly na některých místech v Praze v sobotu menší než ve všední den. V týdnu se ale někde odběrová místa dostala na maximum své kapacity a lidé museli čekat v několikahodinových frontách, i když se předem objednali v rezervačním systému.

Foto: Novinky

Odběrové místo na Václavském náměstí

Článek

Například Všeobecná fakultní nemocnice se snaží co nejvíce vyhovět i neobjednaným, vinohradská nemocnice bere pouze lidi s rezervací. Termíny jsou většinou obsazené na několik dní dopředu.

Mapa odběrových míst na covid-19 v ČR

Koronavirus

Podle mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze Marie Heřmánkové byly v uplynulých dnech čekací lhůty na odběry standardně až kolem tří hodin. "Dnes je to výrazně lepší," uvedla mluvčí.

Ředitel FN Motol: Hospitalizovaných s covidem-19 je málo. Přetížení systému nehrozí

Domácí

U odběrového místa podle ní kolem poledne stálo zhruba 50 až 70 lidí. "To u nás představuje čekání asi hodinu až hodinu a půl," řekla. O trochu lepší je situace o víkendu i v odběrovém místě Thomayerovy nemocnice, která je jinak podle mluvčího Petra Sulka na maximu své kapacity.

"O testování je enormní zájem, takže v týdnu jsme na stropě. Můžu potvrdit, že mezi sedmou a osmou hodinou ranní se dělají opravdu velké fronty," řekl. V rezervačním systému má nemocnice momentálně dostupné časy až od úterý 22. září. Podle informací na twitteru Chytré karantény se má v pondělí v nemocnici otevřít nové odběrové místo.

Volno ve vojenské nemocnici

Naopak ve Fakultní nemocnici Motol zatím podle Jany Merxbauerové z tiskového odboru není takový nápor, jaký se očekával. Dnes tam lidé na odběry nečekali déle než půl hodiny. "Objednat se může denně 48 lidí, přičemž rezervace jsou do středy 16. září obsazeny. Pracovníci ale zvládají udělat až 150 odběrů denně, to znamená, že nikoho neposílají pryč," řekla. Samoplátců je podle ní kolem pětiny. Termíny rezervací se od příštího týdne rozšíří, takže se bude moct objednávat víc lidí, dodala.

Pandemie: Sedm důvodů, proč nepanikařit

Domácí

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) má volná místa v rezervačním systému od středy 15. září. Někteří klienti si na jejím webu stěžují, že museli čekat, ačkoli měli rezervovaný čas. Vadilo jim, že personál před nimi vzal i lidi, kteří přišli bez rezervace. Fronta byla podle některých v pátek na hodinu. V systému je nyní možné se objednat nejdříve na úterý 15. září. Množství odebraných vzorků bylo podle mluvčí Jitky Zinke v pátek rekordní, a to 1190.

Ve vinohradské nemocnici přijímají pouze objednané. Na odběr ve stanu pro pěší v Ruské ulici si dnes bylo možné rezervovat termín na úterý. Stan pro odběr z auta ve Šrobárově ulici měl dnes kalendář plný do čtvrtka 17. září. V Nemocnici Na Bulovce vyšetřují bez objednání pouze pacienty s příznaky covidu-19, jako je horečka a dušnost, kteří mají žádanku od lékaře nebo od hygieniků.

18 míst

Vláda podle informací na twitteru Chytrá karanténa kapacitu odběrových míst sleduje. Například ÚVN má podle ní díky armádě stále volnou kapacitu pro samoplátce, i když je rezervační systém plný.

Podle informací z webu ministerstva zdravotnictví je v Praze nyní 18 odběrových míst. Některá jsou podle ministerstva plně vytížena, jiná jen zhruba z poloviny. Samoplátcům úřad doporučuje kontaktovat SPADIA LAB Žluté lázně nebo GHC GENETICS na Václavském náměstí, kde se podle zjištění ČTK v posledních dnech tvořila opakovaně fronta dlouhá asi 150 metrů.

Odběrová místa provozují i různé další laboratoře, většinou pouze pro samoplátce a jen ve všedních dnech. Další odběrová místa chce otevřít Praha do dvou týdnů na Vítězném náměstí v Dejvicích a u koupaliště Džbán v Divoké Šárce ve Vokovicích. Další by pak mělo být v centru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám