Hlavní obsah

Filip s Babišem: Do zdravotnictví půjde navíc 11 miliard, KSČM podpoří rozpočet

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci KSČM by měli ve Sněmovně v prvním čtení podpořit návrh státního rozpočtu na rok 2020. Po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o financování zdravotnictví to řekl šéf komunistů Vojtěch Filip. Menšinová vláda ANO a ČSSD hlasy KSČM ke schválení rozpočtu potřebuje. Do zdravotnictví má jít navíc 10,8 miliardy korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Jsem přesvědčen, že jsme ten kompromis našli. Pokud dojde k takovéto dohodě, doporučím výkonnému výboru, aby dal souhlas s podporou státního rozpočtu v prvním čtení,“ řekl po jednání ve Strakově akademii Filip.

Komunisté požadovali upravení úhradové vyhlášky, podle níž se rozdělují peníze ve zdravotnictví. Peníze mají jít z rezerv pojišťoven. „Jsme přesvědčeni, že je možné ty prostředky, které si lidi zaplatili a jsou na účtech zdravotních pojišťoven, vyplatit více, zejména malým nemocnicím a poskytovatelům péče bez toho, aby se nějak dramaticky snížily rezervy,“ uvedl před jednáním Filip.

Babiš a Vojtěch vyhodili odbory z jednání o platech zdravotníků

Domácí

Premiér už dříve oznámil, že se z rezerv vezme šest miliard. V pátek se s Filipem dohodli, že skrz úhradovou vyhlášku půjde dalších 4,9 miliardy. Babiš sice už několikrát úpravy vyhlášky odmítl, v pátek je připustil kvůli schválenému zvýšení platů zaměstnanců ve veřejné sféře plošně o 1500 korun.

„Když vezmeme ty rezervy a k tomu 4,9 miliardy, tak se bavíme kolem 10,8 miliardy přibližně, což si myslím, že je velice blízko představě zástupců KSČM,“ řekl k tomu Babiš. Dodal, že věří, že komunisté návrh rozpočtu podpoří.

Pro rozpočet musí hlasovat minimálně 101 poslanců. Koaliční ANO a ČSSD mají ve Sněmovně 93 mandátů. Hlasy komunistů, kteří kabinet tolerují, tak ke schválení potřebují. Pravicová opozice totiž rozpočet s 40miliardovým schodkem kritizuje a navrhuje vrátit ho vládě k přepracování.

Výběr článků

Načítám