Hlavní obsah

Fiala: Za Blažkem není žádný stín, věřte mi

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový premiér Petr Fiala (ODS) se zastal navrženého kandidáta na ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), jehož nominace vyvolala u veřejnosti i koaličních partnerů rozpačité reakce. Fiala o Blažkovi žádné pochybnosti nemá, uvedl to v neděli v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Blažek (ODS)

Článek

„Věci, které se vůči osobě Pavla Blažka objevují, jsou dlouhodobé. Řada z nich není ani pravdivá. Mám důvěru v to, že Pavel Blažek není člověk, za kterým je nějaký stín, kvůli kterému by nemohl vykonávat funkci ministra spravedlnosti,” postavil se Fiala za svého spolustraníka a nominanta do čela resortu spravedlnosti.

O armádní tendr na LÚV má zájem firma s vazbou na poradce Jany Černochové

Domácí

Kritika směrem k Blažkovi souvisí s některými jeho kauzami. Pochybnosti zazněly například od koaličních Pirátů či spolku Milion chvilek pro demokracii.

Blažkovo jméno zaznívá v například v souvislosti s prověřováním policie v rozsáhlé brněnské korupční kauzy Stoka, kritici poukazují také na jeho možný střet zájmů kvůli tomu, že je jeho manželka exekutorkou, a tedy profesně spadá po resort spravedlnosti, nebo připomínají jeho přezdívku „Don Pablo”.

Richterová vyvolala první koaliční bouři

Domácí

„Pavla Blažka znám z akademického prostředí skoro třicet let. Je to člověk, který je jeden z nejvzdělanějších v politice. Uvažuje o politice hodnotově, systémově a správně,” řekl Fiala.

Pochybnosti či obavy ohledně Blažka nesdílí. „Myslím si, že tam problém opravdu nebude. Řada informací se nezakládá na realitě. Snad mi budou lidé věřit, i s tím, co v politice reprezentuji, jak jsem v posledních letech choval, že bych já nenavrhoval nikoho, o kom bych měl osobně pochybnosti. Já je nemám,” doplnil.

Všichni členové vlády by pak měli podle Fialy prokazovat nejen politické a odborné kvality, ale také ty morální. „Na to musíme dbát všichni,” uvedl premiér.

Michalik ministrem nebude

Domácí

Kvůli možnému střetu zájmů a svým dřívějším podnikatelským aktivitám se kandidatury na ministra průmyslu a obchodu ve čtvrtek vzdal místopředseda Starostů Věslav Michalik. Podle svých slov nechtěl zatěžovat vznikající vládu, přestože si stojí za tím, že vše bylo legální.

Reklama

Související témata:

Související články

Válek: Povinné očkování není řešení

Budoucí vláda nehodlá zavádět plošné povinné očkování, jak to zvažuje končící kabinet. Ve středu to na tiskové konferenci řekl kandidát na nového ministra...

Výběr článků

Načítám